FTF har modtaget Uddannelses- og Forskningsministeriets høring vedrørende ændring af bekendtgørelsen om stillingsstruktur for undervisere på erhvervsakademier, professionshøjskoler m.fl.

FTF har følgende bemærkninger: 

Det er positivt, at der med ændringen af bekendtgørelserne oprettes en ny stillingskategori som ekstern lektor. Ved at anvende eksterne lektorer i undervisningen, der samtidig har deres hovedbeskæftigelse i praksis, åbnes en yderligere mulighed for at styrke koblingen mellem teori og praksis. Et stærkt samspil mellem uddannelsen og de studerendes kommende beskæftigelsesområde er helt centralt på de erhvervs- og professionsrettede videregående uddannelser.  

Ifølge forslaget er hovedindholdet i den eksterne lektorstilling at varetage særligt kvalificerede undervisningsopgaver. FTF er enig heri, men der skal samtidig skabes mulighed for at den eksterne lektor kan inddrages i uddannelsens faglige og pædagogiske forsknings- og udviklingsmiljø. Det vil være væsentligt for den eksterne lektor at kunne følge og bidrage til dette udviklingsmiljø samtidig med at de faste undervisere kan indgå i dialog med de eksterne lektorer. 

Ansættelse som eksterne lektor forudsætter et kvalifikationsniveau, der samlet set er højere end afgangsniveauet for uddannelsen, som den eksterne lektor skal undervise på. Ifølge forslaget kan dette kvalifikationsniveau opnås, som en kombination af formel uddannelse og relevant praksiserfaring. FTF er enig i at det er relevant i forhold til ansættelse af eksterne lektorer at åbne mulighed for denne kombination ved vurdering af kvalifikationsniveauet, men vil samtidig opfordre til at der efter en periode foretages en evaluering af uddannelsesinstitutionernes praksis.

På store uddannelser vil en uddannelse være tilrettelagt med flere parallelle spor. Når det er tilfældet er det vigtigt at sikre, at anvendelsen af eksterne lektorer indgår på alle hold, således at de studerende oplever lige vilkår og flest muligt for glæde af inddragelsen af praksiserfaringen.

FTF forudsætter at ansættelsesvilkår for stillingskategorien ekstern lektor forhandles og aftales med de forhandlingsberettigede organisationer. Der henvises i øvrigt til det af SKAF afgivne høringssvar. 

Med venlig hilsen

Bente Sorgenfrey

Formand

 

<o:p> </o:p>