Den danske regering har varslet stramninger i den offentlige økonomi for at skabe vækst, men OECD kom i går med den stik modsatte anbefaling: Regeringerne bør øge deres offentlige forbrug for at skabe vækst og job.
Sådan lyder opfordringen fra Organisationen for Økonomisk Samarbejde og Udvikling, OECD, i organisationens seneste udgave af rapporten World Economic Outlook
”Næsten alle lande har mulighed for at omfordele de offentlige udgifter i retning af mere vækstvenlige projekter (…) samt at øge de offentlige investeringer (…) Det vil øge efterspørgslen og forbedre den finanspolitiske holdbarhed”, fastslår OECD i rapporten.
OECD peger på, at der er behov for offentlige investeringer i både hård infrastruktur, fx digitalisering, energi og transport, samt blød infrastruktur, fx tidlig uddannelse og innovation.

OECD: Ulighed bremser væksten, fordi den bremser produktiviteten
Regeringerne må øge udgifterne for at undslippe "lavvækst fælde", var den kontante udmelding fra OECD på pressemødet i Paris i går, hvor den nye rapport blev præsenteret.
"Langsom vækst i produktiviteten og stigende ulighed indebærer yderligere udfordringer og udgør et presserende behov for omfattende politiske foranstaltninger til at sikre, at vi får gjort noget ved denne skuffende vækst og får skabt fremdrift i vores økonomier, hvilket vil sikre levestandarden for alle", siger OECD’s generelsekretær Angel Gurría.
"Hvis vi ikke gør noget for at øge produktiviteten og væksten, vil både yngre og ældre generationer blive stillet ringere", siger OECD’s cheføkonom Catherine L. Mann.
"Jo længere den globale økonomi er fortsat i denne lavvækst fælde, jo sværere vil det være for regeringerne at opfylde grundlæggende løfter. Konsekvenserne af politisk passivitet vil være ringe karrieremuligheder for nutidens ungdom, som allerede har lidt så under krisen, samt lavere pensioner for kommende pensionister", fastslår cheføkonomen.

FTF: Lyt til OECD
De økonomiske vismænd i Danmark forudser endnu en gang et snarligt opsving og anbefaler regeringen allerede nu at stramme op økonomisk. Men det er skadeligt for væksten at stramme op, før opsvinget er her, mener FTF og nu altså også OECD.
”At gå ind og stramme økonomien før opsvinget bliver stabilt, vil virke som en bremseklods på væksten. Der er netop brug for offentlige investeringer i fx infrastruktur, uddannelse og forskning for at fremtidssikre Danmarks økonomi – som vismændene selv og nu OECD peger på", siger Bente Sorgenfrey formand for FTF og medlem af Det Økonomiske Råd.
”Regeringen må også gå i gang med at mindske uligheden. Nu bliver det igen bevist, at det hæmmer både vækst og produktivitetsudviklingen, at uligheden øges,” mener FTF-formanden.