I rapporten analyserer vismændene den økonomiske vækst i Danmark siden 2000 med særlig fokus på årene efter krisen. De peger på, at aldersfordelingen i befolkningen er en væsentlig årsag til, at Danmark har haft en lavere vækst end andre lande.

? Mange siger, at danskerne arbejder for lidt, og at topskatten er for høj ? og at det er derfor, at væksten er lavere end den er i lande, vi normalt sammenligner os med. Men sandheden er, at vi har fået flere unge, der uddanner sig. Det koster på væksten på kort sigt, men det er noget, vi bliver rigere af længere nede ad vejen, siger Lizette Risgaard, der advarer mod kortsigtede panikløsninger, som øger uligheden.

Vismændene vurderer også det pres, der ligger på den offentlige sektors økonomi som følge af demografien og den aktuelle flygtningestrøm. Presset skyldes helt konkret, at især flere ældre og flygtninge stiller et større krav til den offentlige service.

? Vismændene understreger, at der i de kommende år vil være en markant større efterspørgsel på offentlige serviceydelser. Det kræver ressourcer, og derfor vil det være dybt uansvarligt at lade den offentlige sektor betale for den kommende skattereform, siger Lizette Risgaard.

Kontakt: Pressekonsulent Anette Bindslev, tlf. 23 38 42 14.