Studerende til sygeplejerske, ergoterapeut og bygningskonstruktør går sammen om at løse samfundets ensomhedsproblemer. Det kan lyde som en umage sammensætning, men på VIA University College samles de studerende omkring praksisnære udfordringer støttet af den seneste teknologi – og her spiller den såkaldte crowdsourcing-platform VIA Connect en central rolle.
Det starter med, at en virksomhed eller offentlig institution og lærerne på VIA University College i fællesskab formulerer en udfordring, som en virksomhed står med i sit arbejde. Den bliver så lagt op på crowdsourcing-platformen, hvor de studerende i løbet af typisk et to-tre-ugers undervisningsforløb indsender deres løsninger. Alle tilknyttede, både virksomheden, lærere og studerende, kan nu gå ind og kommentere og give feedback på løsningen direkte på platformen.
Til sidst udvælges de bedste løsninger, og tidligere har blandt andet virksomheder som Danfoss og Pressalit, der fabrikerer køkken- og badeværelsesløsninger, deltaget. Mange uddannelsesinstitutioner har innovationsforløb, men VIA University College er de første, der har lanceret deres egen crowdsourcing-platform til at understøtte forløbet og skabe den direkte kontakt mellem virksomhed og studerende.
FTF: Godt med mere OPI i undervisningen
Offentlig-privat innovation indeholder et åbenlyst vækstpotentiale, og VIA Connect er et eksempel på, hvordan en ellers abstrakt dagsorden kan blive til praktiske løsninger, forklarer Flemming Binderup Gammelgaard, chefkonsulent for VIA erhverv:
"Vi uddanner til praksis, i praksis og med praksis, og det her er en ny og teknologisk understøttet måde at gøre det på. De her cases ruster de studerende bedre til at skulle ud. Det giver både dem og vores partnere en hel masse."
I hovedorganisationen FTF, der repræsenterer 450.000 offentligt og privat ansatte, roser man VIA’s projekt:
"Flere bør gøre som VIA. Metoden er en måde at gøre studiet mere praksisrelevant, og det nedbryder også noget af den kulturforskel, der ofte er mellem det offentlige og private. Det er vigtigt, at fremtidens medarbejdere tænker i både samarbejde på tværs af sektorer og i nye innovative løsninger," siger Bente Sorgenfrey, formand for FTF.

Pimp din nudel
I Århus Kommune har man været glad for samarbejdet. Kommunen benyttede sig flittigt af muligheden for at kommentere og idéudvikle sammen de studerende i løbet af innovationsforløbet. Jonas Krogh Nørdam er projektmedarbejder på Food Maker, Århus Kommunes kampagne for madglæde og en mere sund livsstil sammen med unge.
Kampagnen er et modstykke til mere klassiske, dikterende informationskampagner om sund livsstil, og derfor var en udfordring på VIA Connect en oplagt måde at arbejde på, siger han:
"VIA Connect var en god mulighed for at få input direkte fra den målgruppe, som vi gerne ville i berøring med. Det gav os mulighed som kommune for at fortælle vores historie, og det gav målgruppen en mulighed for at komme med løsninger på en digital og anderledes måde."

Flere af løsningerne blev præsenteret til et stort Food Maker-event, hvor en af grupperne havde fundet på konceptet "Pimp din nudel". Her tog de den populære studentermad kopnudler og forsøgte at gøre den mere sund og spændende med ekstra grøntsager, fiskesovs og soja. En idé, der aldrig var blevet til, hvis ikke kommunen havde været i kontakt med målgruppen.
GÅrhus: Knæk ensomheden – gå sammen
Vinderløsningen af en af VIA’s tre udfordringer fra i år er projektet GÅrhus. Udfordringen hed "From Lonely to Community" og blev stillet af Århus Kommune, som ønskede nye måder at inkludere ensomme og dårligt stillede borgere. Her kom de otte studerende ind i billedet. Fire sygeplejersker, to bygningskonstruktører og to ergoterapeuter.

GÅrhus går ud på at tilbyde gåture til ældre i følgeskab med frivillige studerende. Det kan eksempelvis være en studerende til bygningskonstruktør eller arkitekt, der tager en gruppe ældre igennem midten af Århus og med sin viden om bygningerne kan give en rundvisning, eller det kan være en biologistuderende, der tager de ældre med på skovtur.

Det er ikke afgørende, hvilken faglig baggrund, man har, men det handler om at få de ældre i gang på en anderledes måde, forklarer Maria Slyngborg, studerende til sygeplejerske fra GÅrhus-gruppen:
"Vi kender alle de her fælles løbearrangementer, som får folk i gang. Men vi ville gerne lave noget, alle kan deltage i. Med vores målgruppe på 55+ mente vi, at en gåtur havde nogle af de samme muligheder for at stimulere sanserne og tilbyde et fællesskab."
Gruppen var først lidt skeptiske overfor platformen VIA Connect, men da de selv lagde deres løsning op, kunne de se, hvordan platformen blev brugt flittigt af både Århus Kommune og de studerende til at kommentere og videreudvikle på idéerne. Løsningen er nu blevet sendt videre til Århus Kommunes ældreområde. De vil i fællesskab med gruppen finde ud af, hvordan den skal blive til virkelighed.
Interesse fra udlandet
Flemming Binderup håber på sigt, at VIA Connect kan brede sig til andre uddannelsesinstitutioner som en måde at gøre studiet mere praksisrelevant. Ovenstående eksempler er nået langt, men det er stadig vigtigt, at der bliver gjort endnu mere for at følge projekterne til dørs:
"Vi forsøger systematisk at støtte samarbejdet med virksomhederne. Det er vigtigt, at vi får matchet de rigtige problemer med de rigtige studerende og får understøttet dem i et helt undervisningsforløb. Ellers risikerer projekterne at dø ud," siger han.
Til september skal Flemming Binderup til Sevilla for at tale om VIA Connect, og projektet er allerede blevet præsenteret på forskellige konferencer i Danmark og en i Helsinki.