I regeringens Økonomiske Redegørelse fra december bebuder regeringen finanspolitiske stramninger, fordi opsvinget angiveligt er stabilt.
Ny prognoseopdatering fra Det Økonomiske Råds (DØR) formandskab viser imidlertid, at krisen ikke har sluppet Danmark, og opsvinget lader vente på sig.
Derfor er det farligt, at regeringen fortsat vil stramme finanspolitikken. Fx med en stram finanslov for 2016 samt regeringens hårdere udgiftslofter i forbindelse med bl.a. omprioriteringsbidrag. Det vil samlet set betyde mindre vækst og færre job, fastslår hovedorganisationen FTF i en kommentar til DØR’s nye prognose.
"Finansloven og den planlagte finanspolitik vil reducere væksten i Danmark. Dansk økonomi er stadig svækket, så det er skadeligt, at regeringens politik bremser vækst og fremgang. De er den forkerte vej at gå," siger formand for FTF Bente Sorgenfrey.
Det Økonomiske Råds formandskab, de såkaldte økonomiske vismænd, har helt ekstraordinært i dag offentliggjort en prognoseopdatering, da BNP faldt i juli, august og september sidste år. Det medfører væsentlige ændringer i vurderingen af den danske økonomi. I oktober vurderede vismændene at BNP-væksten i 2015 ville blive på 1,6 pct. og i 2016 på 2,1 pct. Begge skøn er nu nedjusteret til 1,1 pct.
"Vi er langt fra at være ude af krisen. Når væksten falder, og der usikkerhed ude i verden, påvirker det også dansk økonomi. Regeringen bør ikke stramme finanspolitikken. Vi har brug for at styrke beskæftigelsen og økonomien," siger Bente Sorgenfrey.
Regeringen på katastrofekurs
I december mente regeringen, at opsvinget var så solidt, at tiden var til at stramme de offentlige finanser. Det viser de nye prognoser er forkert. Strammes finanspolitikken nu vil det bidrage negativt til en i forvejen svag økonomi, og resultatet kan blive katastrofalt, vurderer FTF.

"Regeringen kan blot kigge få år tilbage og se konsekvenserne af den alt for tidligere opstramning i finanspolitikken efter den økonomiske krise, der ramte i 2009," siger Bente Sorgenfrey.
Besparelser og færre ansatte i det offentlige
Siden vismændenes seneste prognose har regeringen fastsat udgiftslofter for den offentlige sektor frem til 2019 i henhold til budgetloven. Det forbedrer den offentlige saldo, men betyder besparelser og færre beskæftigede i den offentlige sektor end i tidligere prognoser.

"Det er skadeligt i den nuværende økonomiske situation. Der er tværtimod brug for, at den offentlige sektor bruges aktivt til at stimulere vækst og beskæftigelse og til at skabe det fundament som vores private sektor skal bygge på," siger Bente Sorgenfrey.
Danmark står sig godt i konkurrencen, som regeringens egen konkurrenceevneredegørelse lige har vist, men det er vigtigt at fastholde velfærden med satsning på uddannelse, sundhed og omsorg, mener FTF.
Råderummet er der
Regeringen har løbende argumenteret med, at der ikke er råderum i økonomien til at lempe finanspolitikken på grund af kravene i EU’s finanspagt.

"Men er et enkelt års overskridelse af saldokravet er klart at foretrække, frem for at krisen skal trækkes yderligere i langdrag. Det vil man sikkert kunne få forståelse for i EU, når dansk økonomi i øvrigt holder sig mere end pænt indenfor rammerne," siger Bente Sorgenfrey.