Det fremgår af bemærkningerne til lovforslaget, at bemyndigelsesbestemmelserne som minimum vil forpligte kommunerne til at beskrive, hvordan ældreplejen kan understøtte plejen og omsorgen på fem områder:
1) livskvalitet
2) selvbestemmelse
3) kvalitet, tværfaglighed og sammenhæng i plejen
4) mad og ernæring
5) en værdig død
I forhold til pkt. 4 foreslår FTF konkret, at der i sammenhæng til mad og ernæring tilknyttes mund-og tandpleje, da en god mundhygiejne har meget stor betydning for kost og ernæring samt de ældres oplevelse af værdighed. I øvrigt henvises til Dansk Tandplejerforenings selvstændige høringssvar.
FTF ser de nævnte områder som vigtige i en værdighedspolitik, men opfordrer til, at bemyndigelsesbestemmelserne indeholder klare krav om, at kommunerne skal inddrage relevante fagprofessioner i udformning af værdighedspolitikker på de enkelte områder, så kvalitetsniveauet i politikkerne er i overensstemmelse med de enkelte professioners faglige viden og vurderinger af begrebet værdighed. Ved at inddrage de lokale faglige professioner sikres i højere grad ejerskab til værdighedspolitikkerne, når de faglige professioner skal sikre implementeringen i praksis. Det drejer sig fx om repræsentanter fra ledelsen på de enkelte institutioner og områder, sygeplejersker, fysio- og ergoterapeuter, kostvejledere m.fl.
FTF opfordrer af samme grund til, at det fastsatte ikrafttrædelsestidspunkt 1. marts 2016 udskydes væsentligt, da der ellers er risiko for, at kommunerne haster udformningen af værdighedspolitikker igennem som en form for ”skrivebordsarbejde”, hvilket formentlig vil reducere anvendelsen af værdighedspolitikker i praksis. Der skal være bedre rum og tid til processen, så det sikres, at de formulerede værdighedspolitikker kommer til at gøre en forskel i praksis.