Den økonomiske aftale, som regeringen og Danske Regioner netop har indgået, giver sundhedsvæsenet en mia. kr. Formand for FTF, Bente Sorgenfrey, glæder sig over, at regeringen på den måde sætter ressourcer af til sygehusene, som er stærkt økonomisk pressede af stigende medicinpriser.
"Det er godt og tiltrængt med et beløb, der kan lette en del af presset på sygehusene og her og nu. Men det er ikke tilstrækkeligt. Presset er voldsomt derude nu", siger Bente Sorgenfrey.

Hun henviser til, flere regioner har meldt ud om kommende fyringer og store nedskæringer her efter aftalen. Region Hovedstaden har fx udmeldt en besparelse på hele 400 mio. kr. og Region Syddanmark på 200 mio. kr.
Grundlæggende medicin-problem
Aftalen indebærer også, at der nedsættes en arbejdsgruppe, der skal komme med anbefalinger til, hvordan medicinområdet overordnet skal håndteres.

"Det er også godt – og på høje tid – at regeringen tager fat på det grundlæggende problem med, at medicinpriserne også fremover presser den almindelige drift. For den kurve går kun én vej: stejlt opad – hvert eneste år", siger Bente Sorgenfrey.
"Hvis medicinpriserne fortsat får lov at presse den almindelige drift hvert år, rammer det også de ansatte som i forvejen skal løbe hurtigere og hurtigere", siger hun.

Ansatte skal løbe hurtigere
Aftalen mellem regeringen og regionerne indebærer nemlig også i år en stigning i aktiviteten på sygehusene på to procent, som skal findes ved produktivitetsstigning – de ansatte skal så at sige løbe to procent hurtigere.

De ansatte i regionerne har allerede gennem en årrække præsteret en stadigt stigende produktivitet. Lige siden starten af nullerne har de ansatte opfyldt et gentaget krav om at øge produktiviteten med to procent, dvs. at der skal flere patienter gennem systemet med det samme personale.
"Økonomiaftalen giver et nødvendigt løft, men hvis driften fremover presses af medicinpriserne, vil det ikke hjælpe på de hårde arbejdsvilkår, der i dag får mange FTF’ere til at blive syge af stress. Spørgsmålet er, hvor mange år i træk skruen kan strammes", siger Bente Sorgenfrey.