Når afgørelsen er afsagt kl. 14.00, vil formanden for Serviceforbundet John Dybart og LO?s næstformand Lizette Risgaard ved et doorstep i hallen i Arbejdsretten give en korte vurdering af afgørelsen.

Cirka 30 minutter senere er der pressemøde i Kantinen på 3. sal i Arbejdsretten, Sankt Annæ Plads 5, København, hvor også formanden for FPU, Thilde Waast og LO?s advokat Peter Nisbeth vil deltage.

Afgørelsen handler om Flyvebranchens Personaleunions (FPU) og Serviceforbundets ønske om overenskomster for det personale, Ryanair har baseret i Danmark.

Sagens kerne er således den danske models betydning i forhold til international luftfart. Baggrunden for forløbet ser således ud: 20. februar 2015 præsenterede FPU og Serviceforbundet et konkret forslag til overenskomst for det personale, Ryanair har baseret i Danmark. Det skete på et møde med flyselskabet i London. Ryanair har indtil videre ikke ønsket at indgå en aftale, og samme dag udtalte David O’Brien, Ryanairs kommercielle direktør, til Danmarks Radio, at “Det er ikke et spørgsmål om, hvorvidt vi er interesseret i overenskomster, men det er simpelthen ikke foreneligt med vores forretning.”

FPU og Serviceforbundet har dog ? for at sikre medarbejderne ordentlige løn- og arbejdsvilkår ? opretholdt ønsket om danske overenskomster for det personale, som er baseret i Danmark. LO har derfor anmodet Arbejdsretten om at tilkendegive, at FPU og Serviceforbundet har ret til at indlede en konflikt mod Ryanair, hvis selskabet fortsat ikke vil indgå en dansk overenskomst. Samtidig har en række fagforbund har varslet sympatikonflikter til støtte for ønsket om danske overenskomster. Sådan som det ifølge den danske model er kutyme på det danske arbejdsmarked.

Arbejdsretten har behandlet sagen på en række møder siden marts 2015.

Såfremt Arbejdsretten tillader den varslede konflikt, og Ryanair fortsat ikke vil aftale dansk overenskomst, begynder konflikten natten mellem mandag den 6. juli og tirsdag den 7. juli kl. 00.00. Konflikten vil alene berøre Ryanair. Følgende fagforbund har varslet sympatikonflikt: 3F, HK/Privat, Dansk Metal, Dansk El-Forbund samt Blik- og Rørarbejderforbundet.

Se faktaark (pdf)
Se tidslinje og miniordbog (pdf)

Yderligere oplysninger: Morten Bruun tlf. 29 89 16 16 og Peter Koch Palshøj, tlf. 61 15 02 10.