Både fagbevægelse, arbejdsgivere og vælgere fra både rød og blå blok er enige om, at arbejdsgivere, der sikrer et godt arbejdsmiljø på arbejdspladsen, skal belønnes økonomisk.
I en ny undersøgelse fra Epinion svarer to ud af tre vælgere, at de er enige i, at der bør indføres en belønningsordning for virksomheder, som sikrer et godt arbejdsmiljø for deres ansatte. 30,6 procent er helt enig, mens 33,2 procent er overvejende enig.
Det samme er politikerne. Helt tilbage i 2006 vedtog Folketinget, at der skal indføres en belønningsordning, der motiverer arbejdsgiverne til at gøre en ekstra indsats for at sikre et godt arbejdsmiljø blandt de ansatte på arbejdspladsen. Men intet er sket siden da.
Muligheden har ellers budt sig flere gange. Et enigt Arbejdsmiljøråd bestående af fagbevægelse og arbejdsgivere har anbefalet en belønningsordning og holdt møde med Henrik Dam Kristensen om sagen i 2014. Men da regeringen i slutningen af marts 2015 indgik en bred arbejdsmiljøaftale med Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti, var en belønningsordning ikke en del af den ellers meget fine aftale.
Og det er brandærgerligt, mener LO og FTF, der forventer, at politikerne meget snart gennemfører den belønningsordning, som de selv for snart ti år siden vedtog. De to hovedorganisationer fremlægger derfor nu et konkret bud på en belønningsordning, hvor finansieringen er på plads. En ordning kan finansieres af opsparede midler fra Fonden for Forebyggelse og Fastholdelse, der p.t. udgør knap 390 mio. kr.  
”En belønningsordning, hvor virksomheder motiveres økonomisk til at forbedre arbejdsmiljøet, kan spille en positiv rolle i forhold til at få endnu flere virksomheder til at forbedre arbejdsmiljøet for de ansatte,” siger næstformand i LO, Lizette Risgaard.
"Det er vigtigt, at vi også har en tilgang, hvor arbejdsgiverne motiveres positivt til at forbedre arbejdsmiljøet,” forklarer formand for FTF, Bente Sorgenfrey.
Politikere lytter fortsat
Både Socialdemokraterne og Venstre udtalte begge – i forbindelse med, at arbejdsmiljøaftalen blev indgået den 26. marts – at man fortsat er parat til at diskutere en belønningsordning.
”Jeg kender godt ønsket fra parterne, og den diskussion vil jeg gerne fortsætte, men den økonomiske ramme var lagt. Aftalen skulle holdes inden for den økonomi, der er i dag,” sagde beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen til Altinget.dk efter aftalen var indgået, mens Venstres ordfører Peter Juel Jensen udtalte: ”Men, der er ingen tvivl om, at det er et forslag, Venstre stadig har på blokken".
LO og FTF forventer nu, at de partierne i Folketinget lever op til deres ansvar, og rent faktisk gennemfører det, som Folketinget vedtog fra snart ti år siden. En belønningsordning kan fx etableres i forbindelse med den forestående reform af arbejdsskadesystemet.
ArbejdsmiljøPrisen er et godt eksempel
LO og FTF fremhæver som et godt eksempel, at Arbejdsmiljørådet hvert år uddeler ArbejdsmiljøPrisen til arbejdspladser, der har gjort en særlig indsats for et bedre arbejdsmiljø. I år uddeles prisen for 10. gang. 
”Det er oplagt at understøtte den slags prisuddelinger med mere kontante belønninger og meget gerne en slags smiley-ordning, hvor virksomheder, ud over en kontant økonomisk belønning, skal have lov at bruge et officielt logo, der viser, at man tager arbejdsmiljøet alvorligt,” siger Bente Sorgenfrey.

Indførelsen af en belønningsordning var en del af Arbejdsmiljørådets enige indstilling til Beskæftigelsesministeren om en ændring af arbejdsmiljøindsatsen.  

Dansk Arbejdsgiverforening sidder med i Arbejdsmiljørådet, og DA bakker op om aftalen, herunder en belønningsordning og en finansieringsmodel, hvor der anvendes midler fra Fonden for Forebyggelse og Fastholdelse. Det bekræfter Arbejdsmiljøchef i DA, Karoline Klaksvig.