Regeringen og parterne på det offentlige arbejdsmarked indgik i foråret 2013 aftale om modernisering af den offentlige sektor – populært kaldet Tillidsreformen.
Her blev vedtaget syv principper, der kort sagt skal bidrage til at ressourcerne i den offentlige sektor bruges bedst muligt til gavn for borgere, ansatte, ledere, stat, kommuner og regioner. I aftalen blev der bl.a. lagt vægt på at udvikling og fagligt handlerum skal gå hånd i hånd med velbegrundet dokumentation.
At tillid til fagligheden og dokumentation ikke er hinandens modsætninger, bekræfter en ny undersøgelse, udarbejdet af magasinet Offentlig Ledelse, blandt 300 offentlige ledere fra Socialpædagogernes Landsforbund, HK Kommunal og Danske Socialrådgiverforening.
To ud af tre offentlige ledere tilkendegiver, at dokumentation er meningsfuldt i forhold til deres kerneopgave. Til gengæld svarer lederne også, at omfanget og udbyttet af dokumentationen kan blive bedre.

Relationer mellem ledere og medarbejdere er afgørende for tilliden
Offentlige ledere har generelt gode relationer til deres overordnede, viser undersøgelsen. 83 procent giver udtryk for, at de har et tillidsfuldt forhold til deres overordnede, og to ud af tre oplever en anerkendende dialog i deres relation.
Udover deres relationer til andre, er lederne også blevet adspurgt om hvilke kompetencer det kræver at lede tillidsbaseret. De svarer, at præcise kvalitetskrav, forventningsafstemning og klare visioner for arbejdet er centralt.
Tillidsbaseret ledelse handler ikke om at slippe tøjlerne, men om at skabe en forståelig ramme for det overordnede formål med arbejdet.