Stigende lønudvikling i den private sektor er budskabet fra Danmarks Statistik efter offentliggørelsen af lønindekset for 3. kvartal 2014. For 2. kvartal i træk kommer DST ud med en stigende lønudvikling i den private sektor. Lønudviklingen opgøres nu for 3. kvartal til 1,4 procent mod 1,3 procent for 2. kvartal og 1,1 procent i 1. kvartal 2014.

Dette står i modsætning til lønindekset for den offentlige sektor, som DST tidligere har offentliggjort (se nedenfor). Her blev lønudviklingen nærmest halveret, i staten faldt lønudviklingen fra 1,5 procent i 2. kvartal til 0,8 procent i 3. kvartal. I regionerne faldt lønudviklingen ligeledes fra 1,5 procent i 2. kvartal til 0,8 procent i 3. kvartal. I kommunerne var lønudviklingen stort set uændret, idet lønudviklingen blev opgjort til 1,1 procent i 3. kvartal 2014 mod 1,0 procent i 2. kvartal. 
Grundet ændringer i afgrænsningen af sektorerne hedder indekset for den private sektor dog ikke længere den private sektor, men derimod indekset for virksomheder og organisationer. Spørgsmålet er dog hvornår den betegnelse finder fodfæste i almindelig sprogbrug.
Lønudviklingen for alle sektorer er grafisk vist i figur 1. Som det fremgår ligger den private sektor øverst siden 2. kvartal 2013.
Udviklingen i reallønnen
Udviklingen i reallønnen er ud fra en gennemsnitbetragtning positiv i alle sektorer.
Udviklingen i reallønnen er lønudviklingen under hensyntagen til udviklingen i priserne. Da prisudviklingen det seneste årstid har været temmelig lav betyder det, at man kommer frem en positiv udvikling i reallønnen blot lønudviklingen overstiger ½ procentpoint. Og det gør den, men i staten er satsstigningen blot steget med 0,4 procent, så her har en hel del – hovedparten – af personalet oplevet et reallønsfald. Størst er stigningen i reallønnen i den private sektor og mindst i regionerne.
Staten – faldende lønudvikling, problemer med udviklingen i reallønnen
Lønudviklingen i staten er faldet fra 1,5 procent i 2. kvartal 2014 til 0,8 procent i 3. kvartal 2014. Det er bemærkelsesværdigt, idet satsstigninger i for begge perioder på årsbasis udgør de samme 0,4 procent udmøntet pr. 1. april 2014. I første kvartal 2014 viste indekset en stigning på 0,9 procent. Her var satsstigningen på 0,0 procent. Det betyder, at reststigningen, som er det lønnen stiger udover ændringen i satserne, er faldet fra at udgør henholdsvis 0,9 procent i 1. kvartal 2014, 1,1 procent i andet kvartal til nu at udgøre 0,4 procent i tredje kvartal. I august måned steg forbrugerpristallet med 0,5 procent. Der har dermed været en reallønsforbedring, set på gennemsnittet, men da satserne er steget mindre har mange oplevet en lille reallønstilbagegang.
Den kommunale sektor – reallønsfremgang
I den kommunale sektor, kommuner og regioner under et, stiger lønningerne svarende til 1,1 procent på årsbasis. Dette er uændret i forhold til 2. kvartal. For begge kvartaler er satser og lønninger inkl. puljer til forhandling steget med 0,9 procent i kommunerne og knap 1,0 procent i regionerne. Der er således en reststigning på mellem 0,1 og 0,2 procentpoint. Da forbrugerprisindekset steg med 0,5 procent i august måned er der sket en reallønsforbedring, både for den enkelte i forhold til udviklingen i lønsatserne som i forhold til udviklingen i gennemsnitslønnen for alle.

Det bør bemærkes, at der i de opgjorte lønudviklingstakter er en 5-4 ugers-problemstilling i de tilgrundliggende data fra KMD, hvilket er udtryk for, at der indgår 5 ugers betaling for gener, merarbejde og overarbejde i august 2014 og 4 ugers betaling i august 2015. Problemstillingen vil alt andet lige medføre, at den opgjorte lønudvikling bliver svagt undervurderet. KMD anvendes af hovedparten af kommunerne samt Region Sjælland.
Danmarks Statistik offentliggør også delindeks for kommunerne og for regionerne hver for sig, men ovennævnte indeksserie for hele den kommunale sektor er Danmarks Statistik officielle lønindeks for denne sektor.
Kommunerne – reallønsforbedring
For kommunerne viser Danmarks Statistiks indeksserie en udvikling på 1,1 procent, hvilket er 0,1 procent mere end kvartalet før. Udviklingen i lønsatser og lønninger inkl. puljemidler er steget med 0,9 procent, hvorved der er en reststigning på 0,2 procentpoint. Udviklingen i reallønnen er positiv både set i forhold til gennemsnittet for alle samt i forholdet til udviklingen i lønsatserne samt i forhold til lønnen inkl. puljemidler.
Det bør bemærkes, at der i de opgjorte lønudviklingstakter er en 5-4 ugers-problemstilling i de tilgrundliggende data fra KMD, hvilket er udtryk for, at der indgår 5 ugers betaling for gener, merarbejde og overarbejde i august 2014 og 4 ugers betaling i august 2015. Problemstillingen vil alt andet lige medføre, at den opgjorte lønudvikling bliver svagt undervurderet. KMD anvendes af hovedparten af kommunerne.
Endvidere udmøntes fra pr. 1. august 2014 et tillæg til lærerne som følge af lovindgrebet som en form for kompensation for fjernelse af aldersreduktionen for de ældste lærer. En af de ældste senioraftaler, der fandtes og som havde sin oprindelse i 1919, blev dengang fjernet med et snuptag og kompensationen blev et beskedent tillæg, som nu påvirker lønudviklingen.
Regionerne – halvering af lønudviklingen
I regionerne falder lønudviklingen fra 2. kvartal til 3. kvartal fra 1,5 procent til 0,8 procent. Udviklingen er bemærkelsesværdig. I begge kvartaler har der været en udvikling i satserne på 0,7 procent og lønningerne er steget med mellem 0,9 og 1,0 procent. Derved er en udvikling i gennemsnitslønnen udtryk for at reststigningen har været negativ, med knap 0,2 procentpoint.
Reallønnen er steget, idet forbrugerprisindekset i august måned 2014 udviste en stigning på 0,5 procent på årsbasis. Der er sket en stigning både i forhold til udviklingen i lønsatser som i forholdet til gennemsnitslønnen for alle.
Tallene for lønudviklingen i 3. kvartal 2014 indgår i reguleringsordningerne i de tre sektorer, men dette må formodes at være et af forhandlingspunkterne, når parterne mødes ved de kommende overenskomstforhandlinger, idet de nugældende aftaler udløber pr. 31. marts 2015 og reguleringsordningen i staten udmønter i henhold til tidligere aftaler pr. 1. april hvert år, mens den tilsvarende ordning i regioner og kommuner traditionelt udmønter pr. 1. oktober hvert år.
Hidtil har staten dog ikke anvendt lønudviklingen i forhold til det offentliggjorde indeks for staten, men har anvendt et speciel udtræk fra Danmarks Statistik, som bedre afgrænser sektoren.
Dansk Arbejdsgiverforening
For den private sektor offentliggør Dansk Arbejdsgiverforening tilsvarende lønudviklingen for sit eget område hvert kvartal.
DA udgør omkring halvdelen af området, der indgår i Danmarks Statistiks indeks for indekset for virksomheder og organisationer.
Siden 4. kvartal 2008 har lønudviklingen været størst for funktionærgrupperne under DA’s forhandlingsområde. P.t. udviser lønudviklingen i Fremstillingsvirksomhed den største udvikling og Bygge- og anlægssektoren den mindste lønudvikling.
Find mere indenfor emnerne: