Velkommen til en tur ind i hovedet på din ledelse! Prøv at se verden med ledelsens briller. Anerkend ledelsens dagsorden. Først dér starter det virkeligt spændende – strategisk indflydelse.
Nogenlunde sådan kan man sammenfatte det gennemgående tema for både oplæg og de mange praktiske øvelser, som 400 tillidsfolk blev kastet ud på en MED-konference i Odense i sidste uge arrangeret af FTF, OAO og FOA.
De mange MED-repræsentanter kom til konferencen for at få svar på spørgsmålet: Hvordan får MED-udvalget en større strategisk rolle? Spørgsmålet blev diskuteret ivrigt rundt omkring ved nogle af de 69 cafeborde på et stort ‘øvelsesterræn’. Her blev deltagerne gennem en række opgaver udfordret i at tænke over deres rolle som MED-repræsentanter, deres forståelse af kerneopgaven og udfordringerne i deres MED-udvalg.
Giv ledelsen noget
Her kunne tillidsrepræsentanterne bl.a. sparre med konsulenter fra de tre faglige organisationer, om hvordan de netop i deres kommune eller region kan få mere strategisk indflydelse.
Svarene lød blandt andet: Giv ledelsen noget. Giv dem bud på, hvordan man konkret kan løse de strategiske udfordringer, som står højst på ledelsens dagsorden, fx effektivisering, konkurrenceudsættelse og innovation. Giv ledelsen noget, de kan bruge! Se det som en gaveudveksling. I skal vise ledelsen, at I har noget, de ikke kan undvære. Hvis I ikke er flittige nok til at byde ind, så bruger de jer ikke. Og byd ind selv – vent ikke på at blive inviteret indenfor.
Øvelserne, som foregik i grupper rundt om de mange borde, handlede alle sammen om, hvordan MED-udvalget kommer ind i det strategiske rum. De mange deltagere cirkulerede rundt mellem bordene hjulpet på vej af en gigantisk lystavle udformet som en lufthavns-afgangstavle, og lokalet summede af energisk tjek-ind stemning.
Godt klædt på til møder
Ved en række af bordene arbejdede MED-grupperne med bedre mødeforberedelse. Pointen var: God forberedelse til møder med ledelsen er også en vej til mere strategisk indflydelse.
På tavler med tidslinjer ift et møde i Hoveudvalget kunne deltagerne opsætte opgaver som fx ‘skaffe viden om lovgivning’,’afdække ledelsens holdning’, ‘bede ledelsen om alternativer’, ‘bede ledelsen om statistik’, ‘afprøve hinandens grænser for kompromis’, ‘snakke med næstformænd i de lokale MED’ osv. Flere grupper fik på den måde helt konkret inspiration til mere grundig mødeforberedelse.

Hvad er mon den vigtigste opgave for vores ledelse derhjemme? Hvad er den vigtigste opgave for os tillidsvalgte? Det var en anden opgave, som deltagerne arbejdede i øvelsesterrænet. Flere af deltagerne var ikke i tvivl, da de for en stund således prøvede at sætte sig i ledelsens sted: Topprioriteten hedder ‘Økonomisk stram styring’.
De tillidsvalgtes egne topprioriteter var det lidt sværere hurtigt at blive enige om. Arbejdsmiljø, lød ét bud. Stå vagt om kvaliteten, lød et andet. "Vi skal levere en Skoda, men vil gerne levere en Rolls Royce", som en af deltagerne beskrev hverdagens udfordring med at levere kvalitet til borgerne.
Arbejdsgiverne efterspørger ansvar
Kim Kabat, konsulent og oplægsholder på konferencen, havde flere bud på ledernes strategiske udfordringer: Permanent stram økonomi, omstilling, stort innovationsbehov, øget effektivitet. De udfordringer er man som medarbejderrepræsentant er nødt til at gå ind i, hvis man vil have strategisk indflydelse, var hans budskab.

"På medarbejdersiden har vi måske en tendens til at fokusere lidt for meget på selve systemet: Hvad skal der ske i selve MED-systemet, paragraffer, arbejdsmiljø, rettigheder, den danske model osv. Men den slags spørgsmål giver ikke strategisk indflydelse – det får man kun, hvis man søger indflydelse på de strategiske opgaver, ledelsen har", sagde Kim Kabat.
Ledelsen efterspørger tillidsrepræsentanter, der er løsningsorienterede, pointerede han – med henvisning til en stor international undersøgelse (NEIRE).
"Den vigtigste kapital, man kan indskyde som tillidsmand, er ansvar. Det efterspørges", sagde han.

FTF’s formand, Bente Sorgenfrey, rundede dagen af med at konstatere, at formen, hvor deltagerne arbejder aktivt med deres egne problemstillinger, havde ramt plet – og at flere ville tage øvelserne med hjem og arbejde videre med dem.
"En god dag, der bidrager til at løfte kvaliteten i Hoved-MED", sagde Bente Sorgenfrey om konferencen.