Vejle Kommune har i 2013 og 2014 arbejdet med at få tillid og innovation tilbage i den offentlige sektor. Et af resultaterne er blevet en pjece, der tilbyder kommunens institutioner besøg af en HR-konsulent, som kan sætte arbejdet i gang:
"Vi lavede pjecen fordi vi gerne vil have kommunens ansatte til at arbejde med tillid. Men vi ved jo også, at daginstitutionen eller plejehjemmet ikke bare lige kan lukke dørene i to dage for at snakke om tillid," forklarer kommunaldirektør Niels Ågesen.
Derfor var det vigtigt for den kommunale ledelse at arbejdet med tillid kunne passe ind i de rammer, som er realistiske for de enkelte arbejdspladser. Foreløbigt har ca. 40 arbejdspladser i Vejle Kommune taget imod kommunens tilbud om at få besøg af en HR-konsulent.
Pjecen indeholder bl.a. tilbud til kommunens institutioner om at få en gratis HR-konsulent ud, som i løbet af en eftermiddag giver de ansatte i institutionerne metoderne til at få tilliden tilbage på arbejdspladserne. Tilbuddene varierer fra vejledning i positiv psykologi til personroller og social kapital på arbejdspladsen, og de er udarbejdet af kommunens HR-afdeling.
Opgør med dårlige vilkår for tillid og innovation
Ifølge Niels Ågesen, har både tillid og innovation har haft dårlige vilkår i den offentlige sektor efter finanskrisen, fordi flere og flere forbeholder sig retten til at styre de offentligt ansattes arbejde. Det var samtidig en periode, hvor offentligt ansatte fik et dårligt omdømme.
Den beskrivelse genkender Rikke Vagn-Hansen, formand for Vejle Lærerkreds, og næstformand i HovedMED-udvalget i Vejle Kommune:
"Vi var begyndt at se en tendens til, at offentligt ansatte ikke længere turde sige deres mening. Så da tillidsreformen kom, tog vi fat og gjorde tillid til vores vigtigste personalepolitiske projekt i 2014", fortæller Rikke Vagn-Hansen.

Vejle Kommune afsatte derfor én million kroner hvert år i 2013 og i 2014 til et personalepolitisk projekt, som blev forankret i Hovedudvalget. Kommunens politiske ledelse besluttede at pengene skulle bruges på tillid, som indgår i en del af en større dagsorden om innovation og produktivitet i det offentlige:
"Tillid og innovation hænger sammen for os i Vejle. Fordi tillid til systemet, kollegerne og ledelsen øger innovationen hos vores medarbejdere; de kommer på nye løsninger og bedre måder at gøre tingene på over for borgerne i hverdagen", siger Niels Ågesen.
Det var et tillidsseminar i foråret 2014, som Hovedudvalget indbød til, der mundede ud i kommunens pjece "Tillid er det nye sort – seks små processer der kan bidrage til at sætte tillid på dagsordenen hos jer". En af de arbejdspladser, der har benyttet sig af kommunens tilbud er Øster Starup Skole. Skoleleder Jens Dall-Hansen forklarer, at besøget fra kommunens HR-konsulent bl.a. fik skærpet skolens opmærksomhed på begyndende samarbejdsproblemer mellem lærere og pædagoger.
Temadag om tillidsreformen i Faaborg Kommune
Udover i Vejle Kommune er tillid også øverst på den personalepolitiske dagsorden i Faaborg Kommune. Den 24. november afholder den fynske kommune temadag om Tillidsreformen, hvor der vil være oplæg om reformen og erfaringer fra andre kommuner.

Efterfølgende er der paneldebat med Tina Øllgaard Bentzen fra Roskilde Universitet, Pia Gjellerup, fhv. minister og nu leder af Center for Offentlig Innovation, Flemming Fredberg Jensen, næstformand i Hovedudvalget, og kommunaldirektør Benny Balsgaard.