En række SAS-piloter på 60 år og opefter, der i 2008 blev afskediget i en fyringsrunde som følge af arbejdsmangel, er endt med kun at få en godtgørelse på fire måneders løn, fordi SAS har overtrådt loven om ligebehandling.
Praksis har ellers været at udbetale 6-12 måneders løn i den type sager, men Højesteret har netop i en dom fra den 1. oktober i den konkrete sag helt ekstraordinært nedsat godtgørelsen til kun fire måneders løn.
"Det er overraskende og dybt betænkeligt, at Højesteret på den måde udstikker nye retningslinjer for at sænke et ellers anerkendt niveau for afskedigelsesgodtgørelser. På den måde bliver beskyttelsen mod aldersdiskrimination forringet", siger Per Frydenreim Møller, advokat hos FTF, der er hovedorganisation for 450.000 privat og offentligt ansatte.

Fyret på formildende omstændigheder
Højesteret begrunder det lave niveau med særligt formildende omstændigheder i sagen: Dels var der tale om en nedskæringsrunde som følge af arbejdsmangel, dels var piloterne blevet udpeget til fyring efter kriterier, der var forhandlet og aftalt mellem overenskomstparterne SAS og Dansk Pilotforening.
Ifølge aftalen skulle piloter, der efter deres 60. år var berettiget til pension, udpeges til fyring. Parterne var enige om, at udvælgelseskriteriet var den mest skånsomme måde at foretage personalereduktionerne på, da piloterne over 60 år måtte forventes at have sparet op til pension, da de indtil 2005 havde en pligtig afgangsalder på 60 år.
Højesteret nævner i dommen de sociale hensyn, som lå bag den kollektive aftale, nemlig at de ældre piloter forsørgelsesmæssigt var sikret gennem deres pension, modsat de yngre piloter, som havde stiftet familie m.v.
SAS  afviste ni måneders løn
Sagen, som startede i Ligebehandlingsnævnet, har været omkring både byretten og landsretten, inden den som principiel ligebehandlingssag havnede i Højesteret, og har derfor været så mange år undervejs.
Først tilkendte Ligebehandlingsnævnet og siden byretten de fyrede piloter hver ni måneders løn ud fra den hidtidige praksis på området. Den afgørelse ville SAS ikke følge og sendte sagen videre i landsretten. Her blev godtgørelsen nedsat til kun tre måneders løn, og er nu altså endt fire måneder efter Højesterets afgørelse.
Uanset at Højesteret begrunder sin dom i særlige forhold i sagen, finder FTF det betænkeligt, at der nu fra højeste retsinstans udstikkes et nyt niveau for godtgørelser.
"Den personlige krænkelse, som afskedigelsen indebærer for den enkelte ældre medarbejder, bliver jo ikke mindre af, at vedkommende har sparet op til sin alderdom", siger Per Frydenreim Møller.