Næsten hver fjerde, der blev arbejdsløs i 2011, er droppet ud af beskæftigelsessystemet og er gået over på offentlig forsørgelse som fx sygedagpenge eller selvforsørgelse uden lønindtægt. Før dagpengeperioden blev forkortet, gjaldt det kun hver sjette. Det viser den SFI-rapport om dagpengereformen, som gav genlyd i medierne i sidste uge.
Rapporten fastlog, at halveringen af dagpengeperioden ikke har fået flere i arbejde, som var reformens hovedformål – tværtimod. I sig selv en knaldende lussing til reformen.
FTF, hovedorganisation for 450.000 offentligt og privat ansatte, har kigget nærmere på tallene, og peger nu på en decideret negativ effekt: en større andel af arbejdsløse har forladt systemet i løbet af deres dagpengeperiode, end det var tilfældet før dagpengereformen.
For personer, der blev arbejdsløse i 2009 gjaldt det således 15 procent, mod hele 23 procent for personer, der blev arbejdsløse i 2011.
Sænk genoptjeningskravet
Disse uheldige virkninger af dagpengereformen viser, at reformen er præget af lovsjusk. Det skriver tidligere overvismand Chresten Sørensen i en analyse i Politiken i dag.
Regeringens opfølgende forsøg på at afbøde virkningerne med akutpakker mv. virkede heller ikke. De var, som han skriver "utilstrækkelige og præget af manglende overblik".
Så noget må gøres. Nu. Chresten Sørensen opfordrer politikerne til at forlænge den midlertidige arbejdsmarkedsydelse, indtil der er fundet en ny løsning. Han mener også, at genoptjeningsperioden ligeledes bør føres tilbage til de tidligere seks måneder for at opmuntre til, at de arbejdsløse søger midlertidige job.
FTF har allerede flere gange slået til lyd for samme model.
"SFI-rapporten viser med al ønskelig tydelighed, at dagpengereformen ikke virker. Færre kommer i arbejde og flere lander helt uden for beskæftigelsessystemet. Men målet var jo ikke at få flere arbejdsløse med en elendig økonomi, målet var at få dem tættere på job. Derfor er der på længere sigt brug for at gentænke hele dagpengesystemet. Men vi er også nødt til at løse de akutte problemer for de arbejdsløse her og nu", siger Bente Sorgenfrey, formand for FTF.
Hun peger på, at regeringen i den kommende finanslovsaftale bør finde penge til at forlænge den midlertidige arbejdsmarkedsydelse, indtil nye dagpengeregler er trådt i kraft, mener FTF.
Desuden vil en kortere genoptjeningsperiode give flere arbejdsløse et stærkere incitament til at finde et arbejde i stedet for at droppe helt ud af arbejdsmarkedssystemet, som mange gør i dag, vurderer FTF. Kravet bør sænkes til 26 ugers arbejde indenfor tre år i stedet for som nu 52 uger, mener FTF.