Psykiske skader er igen kommet i mediernes søgelys: Danske krigsveteraner med posttraumatisk stresssyndrom (PTSD) kan ikke få anerkendt en méngrad på mere end højst 35 procent af Arbejdsskadestyrelsen, hvilket svarer til méngraden for en mistet hånd.
Samtidig kan soldaterne få anerkendt op til 100 procents méngrad for fysiske skader. Det kritiseres i dag af flere eksperter og politikere. Ordførere fra Konservative, Venstre og Dansk Folkeparti bakker op om, at der er behov for at skabe muligheder for større erstatninger.
Formanden for Psykiatrifonden, Anne Lindhart, peger samtidig på, at veteraner ikke er de eneste, der ikke kan få tilstrækkelig erstatning for psykisk mén; det gælder alle med PTSD.

Formand for FTF, Bente Sorgenfrey bakker kritikken op og hilser debatten velkommen – en ligestilling af fysiske og psykiske skader er ikke bare en nødvendighed for soldater; den er nødvendig for alle der rammes – også de mange ansatte, der hvert år får psykiske skader som følge af deres arbejde, påpeger hun.
"Det er titusindvis af ansattes daglige job at lade sig belaste i en eller anden form for at hjælpe andre – indenfor eller udenfor landets grænser. Det gælder soldater – og det gælder sygeplejersker, socialrådgivere, politibetjente, bankansatte, pædagoger og folkeskolelærere. For en del af dem er belastningen – fx efter vold og trusler – så hård, at de bliver sygemeldt og får psykiske mén i form af PTSD, depression, angst eller andre former for belastningsreaktion", siger Bente Sorgenfrey.
Kæmpe hængeparti 
Hun glæder sig over, at debatten om veteranerne sætter fornyet fokus på problemet.
"Det er alt for svært at få anerkendt en psykisk arbejdsskade i dag. Og hvis skaden anerkendes, er méngraden og erstatningen sat meget lavt i forhold til de fysiske skader", siger Bente Sorgenfrey.
Hun opfordrer politikerne til at sætte ind overfor den markante underprioritering af de psykiske arbejdsskader. For selv om ligestillingen af fysisk og psykisk arbejdsmiljø nu er skrevet ind i Arbejdsmiljøloven, er der stadig langt igen:
"FTF har i årevis kæmpet for at sidestille fysisk og psykisk arbejdsmiljø, og det er meget glædeligt, at det nu er blevet sidestillet i loven. Men når det gælder anerkendelse og erstatning, halter det psykiske arbejdsmiljø stadig langt efter det fysiske", siger Bente Sorgenfrey.
Hun efterlyser også at der i Arbejdstilsynets indsats bliver lagt langt større vægt på det psykiske arbejdsmiljø, end der gør i dag.