Der er behov for bedre hjælp til ledige, der er faldet ud af dagpengesystemet – både på kort og lidt længere sigt. Det mener FTF, der konkret foreslår en hurtig indsats vedtaget i forbindelse med finansloven og en mere gennemgribende reform efter dagpengekommissionen. 
FTF’s forretningsudvalg har i dag drøftet situationen for de 42.000 ledige, der er faldet ud af systemet, og er enige om, at der er behov for en hurtig indsats, der kan afbøde de uheldige konsekvenser af det nuværende system, indtil det kan ændres. 
FTF foreslår en række mulige initiativer, der kan vedtages i forbindelse med finansloven for 2015, som regeringen kommer med sit forslag til i morgen tirsdag: 

          –  Arbejdsmarkedsydelsen, der i dag er under udfasning frem mod 2016, skal forlænges indtil   en ny dagpengereform er trådt i kraft. 

          –  Ledige, der er faldet ud og er på arbejdsmarkedsydelse svarende til 60 eller 80 pct. af   dagpengene, skal kunne arbejde mere uden modregning. For eksempel kan det aftales, at   ledige må tjene op til dagpengeniveauet uden modregning. Det forbedrer incitamentet til   at arbejde og bevare tilknytningen til arbejdsmarkedet. Øget arbejdserfaring letter   samtidig deres mulighed for at genoptjene ret til dagpenge uanset om   genoptjeningskravet senere sænkes fra 52 uger eller ej. 

          –  Kommunerne skal have bedre muligheder for at give behovsbestemte ydelser også mere     end en enkelt gang til personer og familier, der er hårdt truet økonomisk som konsekvens   af udfald fra dagpengesystemet. 

         –   Ledige, der er faldet ud af dagpengesystemet, skal have bedre mulighed for at få aktive   tilbud om jobtræning, uddannelse, jobrotation mv.

<o:  –  En sænkning af genoptjeningskravet. På FTF-området vil 700 ud af 3.000 – svarende til 23   pct. – af de ledige, der er faldet ud, kunne komme tilbage til systemet, hvis kravet       sænkes  til 26 uger arbejde inden for tre år i stedet for som nu 52 uger.<

Formand for FTF, Bente Sorgenfrey, siger:
"Det nuværende system har så store ulemper, at vi ikke kan vente til efter dagpengekommissionen med at gøre noget. Folketinget kan gøre noget allerede nu. Der bør ses på genoptjeningskravet –  og sikres at de midlertidige ordninger varer indtil, der er vedtaget et bedre dagpengesystem. Vi kommer med en række forslag, som jeg håber, politikerne vil tage med i deres drøftelser af Finansloven for 2015. Det allerbedste vil naturligvis være at folk kommer i arbejde gennem en aktiv arbejdsmarkedspolitik”.
FTF vil som medlem af regeringens dagpengekommission arbejde for et forbedret dagpengesystem bl.a. gennem forbedring af genoptjeningskravet, retten til supplerende dagpenge mv.