Glæden er stor, når nyudklækkede pædagoger, lærere, it-professionelle og andre professionsbachelorer får overrakt deres eksamensbevis. Men begejstringen vendes hurtigt til modløshed, når det første job bliver ved med at vente på sig. Mens arbejdsløsheden på FTF-området samlet set ligger relativt lavt, kæmper mange nyuddannede FTF’ere dagligt med at få fodfæste på arbejdsmarkedet. De sidste to år har de kunnet få hjælp gennem FTF’s stort anlagte trainee-projekt.

Ti faglige organisationer på FTF-området har siden april 2012 oprettet over 1000 trainee-forløb for ledige dimittender. Forløbene består typisk af kortere fagspecifikke opkvalificerende kurser, der kombineres med et fagligt kvalificerende forløb på en arbejdsplads – enten i form af løntilskud, jobrotation eller virksomhedspraktik. Modsat andre tilbud til ledige foregår et trainee-forløb inden for den arbejdsløses fagområde.
Projektet er nu officielt afsluttet. Over 1000 dimittender har deltaget – nogle er i skrivende stund stadig i gang med at færdiggøre forløbet. Og de foreløbige resultater vidner om en stor succes. Ca. syv ud af 10 sygeplejersker, fysioterapeuter og ergoterapeuter er eksempelvis kommet i job umiddelbart efter forløbet. 

Behov for bedre muligheder for målrettet uddannelse til dimittender
Formand for FTF, Bente Sorgenfrey, glæder sig over de mange gode erfaringer med trainee-ordningen. Hun opfordrer regeringen til at medtage erfaringerne fra trainee-projektet i den kommende beskæftigelsesreform. Især bør det blive lettere for ledige dimittender at opkvalificere sig, så deres kompetencer passer til branchens specifikke behov.
”Trainee-forløbene består af kurser og praktik målrettet branchens konkrete behov. Det kan være behov, der opstår relativt pludseligt i hele branchen – eksempelvis kravet om øget inklusion i folkeskolen – eller det kan være specifikke virksomheders behov. For it-professionelle gælder det eksempelvis certificeringskurser i netop de computerprogrammer, der bruges på bestemte slags virksomheder. Mens en nyuddannet sygeplejerske kan have brug for et kursus målrettet arbejdet med skizofrene eller depressive patienter for at få sit første job på en psykiatrisk afdeling,” siger Bente Sorgenfrey.
I en moderne verden, hvor efterspørgslen på bestemte kompetencer er meget dynamisk, kan man ikke forvente, at grunduddannelserne kan tilbyde kurser i alle kompetencer, som branchens virksomheder efterspørger – eller kommer til at efterspørge i den nærmeste fremtid. Målrettet efteruddannelse vil derfor i mange tilfælde være det oplagte redskab til at få ledige dimittender i job. 
”Trainee-projektets store succes skyldes i høj grad fagforeningernes og a-kassernes store arbejde med at koble arbejdspladsernes aktuelle og konkrete behov med skræddersyede praktik- og uddannelsesforløb til de ledige dimittender. En opgave grunduddannelserne kan have svært ved at løfte,” siger hun.

Ambitiøst kursus i ledelse og kommunikation
En af dem, der har gennemført et trainee-forløb og nu er ansat i ordinært job inden for sit fagområde, er Heidi Clausen. I januar 2012 blev hun færdigudannet professionsbachelor i ernæring og sundhed med speciale i human ernæring. Efter næsten halvandet år med en blanding af arbejdsløshed og kontorarbejde, skaffede Heidi sig en praktikplads som kostvejleder hos Herlev Sundhedscenter. Da hun hørte om trainee-projektet gennem sin fagforening, Kost- og Ernæringsforbundet, lå det lige for at koble et løntilskudsjob hos Sundhedscenteret med fagforeningens trainee-kursus i ledelse.
Kurset blev promoveret som et talentudviklingsforløb og strakte sig over fire mandage. Det gav Heidi og en gruppe andre trainees en række konkrete værktøjer i kommunikation, samarbejde og ledelse.
”Kurset gav mig nogle konkrete værktøjer, der byggede fint ovenpå min bacheloruddannelse. Og selvom jeg og de andre deltagere ikke regnede med, at vi skulle direkte ud i lederjob, er jeg rigtig glad for, at kurset var så ambitiøst og tog os og vores faglighed seriøst. Det gav mig selvtillid og blod på tanden til at få skrevet endnu bedre ansøgninger,” siger Heidi Clausen.  
Heidi skulle dog komme til at bruge sine ledelsesredskaber, før hun havde regnet med. Fra midten af april arbejder hun som madskolekonsulent i virksomheden 4H, der driver en række madskoler for børn. Her skal hun organisere og lede de frivillige, der arbejder på madskolerne.

Har udbredt kendskabet til vores fag
Mens Heidi selv skaffede sit praktiksted, har de fleste trainees fået hjælp af fagforeningen. Arbejdsmarkedskonsulent i Kost- og Ernæringsforbundet, Morten Seerup, fortæller, at mange praktikpladser blev fundet gennem medlemmer i lederstilligner. Men han benyttede også ordningen til at skabe kontakt til arbejdspladser, der ikke tidligere har haft professionsbachelorer i ernæring og sundhed ansat.
”Uddannelsen til professionsbachelor i ernæring og sundhed passer til mange forskellige typer arbejdspladser, men desværre er kendskabet til uddannelsen ikke så udbredt. Som led i trainee-projektet har vi derfor kontaktet arbejdspladser, der ikke før har haft professionsbachelorer i ernæring og sundhed ansat. Det har imidlertid været op ad bakke, og derfor er det flot, at flere af deltagerne har fundet praktiksteder på egen hånd. En af vores deltagere er eksempelvis kommet i praktik i et fitnesscenter, hvor han arbejder med et projekt om ernæring og motion. På den måde håber vi, at flere brancher får mod på at ansætte professionsbachelorer i ernæring og sundhed i fremtiden”, siger Morten Seerup.

Han fortæller, at deltagerne generelt har været meget glade for forløbet, og at flere har fundet arbejde gennem det professionelle netværk, de har fået på praktikstedet.
”Projektet har givet deltagerne mulighed for at vise, hvad de kan, og udvidet deres professionelle netværk. Det stiller dem rigtig godt i jagten på et job inden for deres fagområde,” siger han.
Viden om branchens behov er essentielt
Mens de fleste faglige organisationer har koblet praktik med målrettede kursusforløb, har fagforeningen Prosa, der organiserer it-professionelle, i stedet forsøgt sig med coaching-forløb. De ledige dimittender er blevet inviteret til et samtaleforløb med en konsulent fra it-branchen, der ud fra en indledende snak om karrieredrømme og interesser har hjulpet den ledige med jobansøgninger og anbefalet konkrete kurser målrettet de kompetencer, der netop efterspørges af branchen i øjeblikket. I flere tilfælde har konsulenterne også brugt deres netværk til at finde praktikpladser og sætte jobsamtaler op hos relevante virksomheder. Og det store branchekendskab har givet pote forklarer trainee-koordinator hos Prosa, Michael Tøttrup.
”Det har været helt afgørende, at konsulenterne har haft et indgående kendskab til it-branchens specifikke arbejdsmarked. Både når det gælder konkrete match mellem ledig og virksomhed, og når det gælder den individuelle rådgivning. Der er stor forskel på, om man søger arbejde i en butik, i lægemiddelindustrien eller i en it-virksomhed – og derfor er der naturligvis også stor forskel på, hvordan den gode ansøgning ser ud,” siger Michael Tøttrup.
De fleste er kommet i arbejde umiddelbart efter trainee-forløbet, fortæller han. Nogle er blevet ansat på praktikstedet, andre har fået job gennem deres nye netværk eller ved at have fået mere praktisk erfaring på CV’et.
I alt er 101 af de 191 deltagere nu i ordinær beskæftigelse. 17 har stadig ikke afsluttet forløbet, 52 er under uddannelse eller i løntilskud og de sidste 21 er enten på dagpenge, sygemeldte eller røget ud af dagpengesystemet.
Han er overordnet rigtig tilfreds med resultatet og er allerede i gang med at finde ud af, hvordan erfaringerne kan komme en ny årgang af dimittender til gode.
”Det er første gang, vi har haft mulighed for at lave et så systematisk projekt med kobling af udefrakommende branche-specifik rådgivning og praktisk erfaring. Nu hvor finansieringen stopper, skal vi til at finde ud af, hvordan vi bringer de gode erfaringer fra projektet videre i andre projekter. Uden ekstra midler kan det dog ikke blive i så stor skala som trainee-projektet,” siger Michael Tøttrup.
FTF’s trainee-projekt udspringer af en bevilling på 10 millioner kroner til et forsøg med en ny indsats og nye aktører, som beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) tog initiativ til kort tid efter, den nye regering var tiltrådt.