Udforskeren, initiativdyrkeren, meningsskaberen, netværkssmeden og effektjægeren. Det kunne lyde som et nyt team af superhelte, men er fem nye lederroller, der indgår i en ny rapport udarbejdet af Mandag Morgen sammen med repræsentanter fra bl.a. FTF, OAO og flere af landets kommuner og produktionshøjskoler.   

Rollerne afspejler nye tendenser inden for velfærdsledelse, hvor ledere ofte har brug for at træde ind og ud af forskellige roller alt efter opgaven. Nogle gange vil man eksempelvis få mest ud af at arbejde som initiativdyrker, der tør sætte nye projekter i gang uden at vide, hvor de ender. Andre gange er ens opgave at skabe gejst og ejerskab omkring en fælles opgave, og så optræder du som meningsskaber. 
Nye tider kalder på nye lederroller
Rapporten tager udgangspunkt i, at borgerne i stigende grad opfattes som samarbejdspartnere, der sammen med frivillige og private virksomheder er med til at løse de mere og mere komplekse velfærdsløsninger. Det stiller krav til ledere om et holistisk udsyn, der via netværk stiler efter at løse flere af lokalsamfundets udfordringer – og ikke kun deres egne. 
I rapporten fortæller Elise Dittmann, leder af Børnehuset Grønnebakken i Næstved, eksempelvis om sit samarbejde med det lokale jobcenter. Det har ført til, at Børnehuset både har nydt godt af at have en nyuddannet ergoterapeut til at lære børnene om sund bevægelse og en arbejdsløs murer, der sammen med en ung mand fra asylcenteret, har kunnet løse praktiske opgaver i institutionen. 
Åben organisation med borgen i centrum
Udover interviews med Elise Dittmann og fem andre velfærdsledere, præsenterer rapporten otte principper for ny velfærdsledelse. De otte principper skal bl.a. hjælpe ledere med at fokusere på kerneopgaven, involvere borgerne og motivere medarbejde, man ikke har ledelsesret over. Rapporten byder også på fem cases og en række øvelser, der hjælper ledere med at indarbejde de overordnede principper og roller i dagligdagen.