"Yes!! Det passer – fedt! Nu kan jeg vist godt kalde mig en lønhaj".
Vi er til løntjek i Frihedens Idrætscenter – et ud af mange løntjek-aktiviteter, der arrangeres af fagforeninger i hele landet. Løntjek-indsatsen, er en del af den fælles FTF/LO-kampagne Er du OK?, der i de kommende uger har ekstra fokus på løntjek.
I dag er det BUPL Storkøbenhavns tillidsrepræsentanter, der er mødt op i den store teatersal med lommeregnere og lønsedler under armen. Fællestillidsrepræsentant Karin Vesterberg Hansen er initiativtager og indleder med en gennemgang af løntabeller og gode råd til at læse og forstå lønsedlen.
De næste tre timer, vil Karin tjekke lønsedler og svare på spørgsmål. Og spørgsmål viser der sig at være masser af.
Fra tal-tumpe til lønhaj
Overalt i salen er der summen, koncentrerede blikke og lyden af fingre, der taster løs på lommeregnerne. Særligt populær er muligheden for personlig rådgivning.
"Man ved jo godt, at man skal tjekke sin lønseddel, men det er bare så uoverskueligt og svært med alle de tal når man ikke arbejder med tal til daglig," fortæller en af de fremmødte.
En anden supplerer: "Det er virkelig fedt at sidde sammen med nogle, hvor man godt tør stille de dumme spørgsmål, og hvor det er i orden at være tal-tumpe" siger hun, mens kollegaerne griner og vender tilbage til lønsedlerne.
Fejl på lønsedlen
Og der er god grund til at tjekke sin lønseddel. Hele 54 procent af danskerne har fundet fejl på deres lønseddel. Nogle er fx gået glip af tillæg for aftenarbejde, tillæg for efteruddannelse eller pension.
Løntjekket i dag viser sig også at være en succes. Karin, der lige har gennemgået en lang række lønsedler med en af grupperne, fortæller:
"Folk skal have den løn de har krav på, så det er godt, at vi kan hjælpe hinanden med at få styr på lønsedlerne. Jeg opdagede fx lige, at der var fejl i et løntrin på lønsedlen her. Og vi har fundet fejl på flere lønsedler i dag. De typiske fejl er forkerte løntrin i forhold til erfaring og manglende funktionstillæg".
En succes
Efter godt tre intensive timer forlader de sidste salen, godt klædt på til at tjekke egne og kollegaers lønsedler i fremtiden.
"Jeg er glad for, at så mange mødte op i dag. Det er en god måde at sætte fokus på en af kerneopgaverne i fagforeningerne. Det er dejligt, at folk har hjulpet hinanden, og ikke kun taget deres egen lønseddel med, men også kollegernes. Så jeg vil bestemt kalde arrangementet en succes" siger Karin, mens hun pakker OK-materialer, løntjeksedler og lommeregnere sammen.