Regeringen er på vej med alt for skrappe stramninger af reglerne for sygedagpenge, mener hovedorganisationen FTF. Ifølge forslaget vil nogle modtagere af sygedagpenge med ét slag få halveret sygedagpengeperioden fra 52 uger til 26 uger og samtidig få deres ydelse kraftigt beskåret. Forsørgere vil således få ca. 3.400 kr. mindre og ikke-forsørgere vil få knap 7.000 kr. mindre om måneden. Men samtidig vil andre syge fortsat kunne få en langt højere ydelse i kortere eller længere tid efter 52 ugers sygdom.
FTF mener, at de nye regler vil ramme alt for tilfældigt blandt de ca. 27.000 personer, der ifølge regeringens beregninger årligt er sygemeldte ud over 52 uger. Blandt dem er ca. 19.000 i dag omfattet af mulighederne for forlængelse af sygedagpengeperioden.
I dag er det typen af sygdom samt, hvor man er i et sygdomsforløb, der afgør, om man kan blive omfattet af forlængelsesreglerne efter 52 uger eller ej – og dermed om man bliver placeret i gruppen af tabere eller vindere i sygedagpengesystemet. Den vurdering skal med regeringens forslag gennemføres for alle sygedagpengemodtagere allerede efter 26 uger.
Dermed vil regeringen videreføre en model, som allerede i dag forskelsbehandler syge borgere – nemlig ved at favorisere nogle syge frem for andre i forhold til store forskelle i ydelsesniveau under sygdom. Det mener FTF, som er hovedorganisation for 450.000 offentligt og privat ansatte.
”Den model minder mig lidt for meget om at deltage i spil på casino, hvor den heldige vinder går med den store gevinst og de uheldige kun har lommesmerterne tilbage” , siger Bente Sorgenfrey, formand for FTF.
FTF foreslår mere retfærdig model
FTF foreslår derfor en mere retfærdig model for afskaffelse af varighedsbegrænsningen.
”I vores model reduceres sygedagpengesatsen lidt for samtlige borgere, der fortsat er syge efter 52 uger – det sker med respekt for regeringens økonomiske balanceprincip i reformer. Til gengæld er der ingen forskelsbehandling. Denne ydelse fortsætter alle på, indtil deres arbejdsevne er afklaret”, siger hun.
FTF’s model medfører en nedsat ydelse for alle svarende til kun ca. 1.900 kr. om måneden (se boks nederst).
”Ingen syge bliver helbredt af at forkorte sygedagpengeperioden med et halvt år og samtidig blive overført til den laveste forsørgelsesydelse i det sociale sikkerhedsnet. Alle, der er erklæret uarbejdsdygtige, skal behandles ligeværdigt både i forhold til forsørgelse, indsats og behandling”, siger Bente Sorgenfrey.
Væk med bureaukrati og klagesager
FTF’s model skærer også ned på det voldsomme bureaukrati omkring sygedagpengereglerne i dag, pointerer Bente Sorgenfrey.
Modellen afskaffer nemlig samtidig de otte forskellige forlængelsesmuligheder, som regeringen i sit udspil vil sætte som kriterium for at fortsætte på den fulde sygedagpengesats efter 26 uger.
Disse regler er med til at få papirbunkerne til at vokse, mener FTF. I dag behandler jobcentrene således årligt ca. 45.000 sager om forlængelse af sygedagpenge, og klagesystemet på beskæftigelsesområdet behandler ca. 3.100 klagesager over kommunernes afslag på forlængelse.
”En forenkling af reglerne vil være en kæmpe sidegevinst for systemet og et godt eksempel på afbureaukratisering og modernisering. Ressourcerne til sagsbehandling kan bruges langt bedre til en tidlig, tværfaglig og rehabiliterende indsats, der er bestemt af den syges behov og koordineret med sundhedsvæsenets behandlingstilbud”, siger Bente Sorgenfrey.
Regeringen foreslår et ressourceforløb efter 26 uger for de syge, der ikke kan få forlænget sygedagpengene, men det er FTF’s formand Bente Sorgenfrey ikke glad for.
”Vi mener, at sygemeldte skal have den optimale indsats, når de helbredsmæssige behov opstår og ikke efter politisk fastsatte tidspunkter. ”
FTF’s forslag er hovedsageligt finansieret gennem det solidariske princip én for alle og alle for én, hvor alle, der fortsat er syge efter et år, går lige meget ned i ydelse.