Når EU’s statsledere mødes i juni mødes i Bruxelles til topmøde, skal de for første gang diskutere den sociale dimension, dvs. spørgsmål om sociale forhold for borgerne som fx arbejdsløshed, fattigdom og ulighed.
Det er nyt emne på EU-topmødeplan, hvor dagsordenen plejer at være strengt økonomisk: Finanspagt, bankunion, konvergenskrav, konkurrenceevne osv.
Den europæiske fagbevægelse har via deres fælles organ ETUC længe arbejdet på at få den sociale dimension på EU’s dagsorden.
ETUC arbejder lige nu på at få den sociale dimension til at handle om staternes sociale sikkerhedsnet som fx økonomisk sikring af ledige. Det kan også handle om staternes anerkendelse af aftale-systemet på arbejdsmarkedet, ligesom det kan handle om kampen mod social dumping, dvs. dårlige vilkår for udenlandske lønmodtagere. Den sociale dimension omfatter også statens velfærdsrammer for borgerne i form af fx hospitaler, infrastruktur osv.
Vi må gøre op med besparelsespolitikken
Bente Sorgenfrey, formand for FTF, der varetog næstformandsposten i ETUC sidste år, ser det som en stor sejr for fagbevægelsen i Europa, at det nu er er lykkedes at få de sociale spørgsmål sat på dagsorden for toppen af EU.
”Vi har som samlet europæisk fagbevægelse været med til at pege på, at den sociale dimension skal på EU’s dagsorden, og vi skal blive ved med at presse på. For vi skal ikke bare spare os igennem krisen. Der må og skal være et sikkerhedsnet for alle i EU – mere end hver tiende europæer har i dag ikke noget arbejde”, siger Bente Sorgenfrey.
Hun peger på, at kampen mod social dumping, er en kamp, der vedkommer alle lønmodtagere i Europa.
Alle lande skal investere i vækst og arbejdspladser
ETUC har netop på denne uges bestyrelsesmøde vedtaget en deklaration, hvor den sociale dimension bl.a. anvendes som et direkte modtræk til EU’s besparelsespolitik.
Her foreslår ETUC, at EU lancerer et investeringsprogram på 1 procent af de enkelte landes BNP. Investeringerne skal fremme bæredygtig vækst og arbejdspladser.