Det er ikke EU’s opgave at bestemme, hvordan lønnen fastsættes, eller hvor stor den skal være. Det budskab må den danske regering aflevere til EU-Kommissionen og de andre lande hurtigst muligt.
Sådan lyder opfordringen i et brev fra FTF’s formand Bente Sorgenfrey til statsminister Helle Thorning-Schmidt (S).
Som hovedorganisation for 450.000 privat og offentligt ansatte mener FTF, at løn er og bliver noget, der diskuteres og forhandles i de enkelte lande. Og det skal der ikke laves om på.

Derfor opfordrer FTF statsministeren til ved flere kommende møder at bede kommissionen droppe alle idéer om, at løn er et emne for EU.
Et forsøg på bedre koordinering
FTF sender brevet som reaktion på, at EU-Kommissionen så småt er begyndt at blande sig i spørgsmål om løn.
For eksempel er der flere dele om løn i EU-Kommissionens såkaldte landespecifikke anbefalinger til flere lande. Anbefalingerne er et forsøg på en mere ensartet økonomisk politik.
Men anbefalingerne går for vidt
Problemet er ifølge FTF, at kommissionen begynder at pille ved elementer, som er en mærkesag for mange lande.
"I Danmark har politikerne blandet sig uden om løn og lønforhandlinger i mere end 100 år, og sådan skal det blive ved med. Også selv om kommissionen vil have en styrket økonomisk koordinering," siger Bente Sorgenfrey.
Hun opfordrer derfor regeringen til at afvise kommissionens forsøg på at blande sig i, hvordan lønnen dannes i de enkelte lande.
I kommissionens seneste anbefalinger bliver Sverige opfordret til større fleksibilitet omkring lønnen. Andre lande bliver anbefalet at lade lønnen følge produktiviteten.