”Jeg er ærgerlig over, at jeg ikke har modet til at udtale mig, men jeg kan ikke overskue konsekvenserne”, siger en sygeplejerske på en skadestue.
Hun er langt fra den eneste, som ikke tør udtale sig offentligt med kritik af arbejdspladsen. Hver anden medarbejder tør ikke kritisere forhold på arbejdspladsen offentligt at frygt for konsekvenserne. Krisen betyder, at mange er blevet mere bange for at bruge sin ytringsfrihed. Sådan lyder konklusionerne i en ny undersøgelse blandt politibetjente, socialrådgivere, finansansatte, pædagoger og andre af hovedorganisationen FTF’s faggrupper.

Samtidig med at ytringsfriheden er truet, kan krisen, besparelser og nedskæringer føre til dårligere forhold. En tidligere FTF-undersøgelse har vist, at offentlige besparelser betyder, at medarbejdere har kortere tid til borgere og brugere.

FTF har talt med nogle af dem, som medvirker i undersøgelsen af medarbejderes ytringsfrihed. De nævner frygten for fyringer og andre konsekvenser af at udtale sig offentligt om kritisable forhold. Derfor ønsker de også alle at optræde anonymt i denne artikel.