FTF har modtaget specialudvalgshøring fra  Specialudvalget for Konkurrenceevne, Vækst og Forbrugerspørgsmål om ligestilling i børsnoterede selskaber i EU i høring og har følgende bemærkninger:
Høringen består af et spørgeskema. Nedenfor er gengivet spørgeskemaet samt indledning.  FTF’s svar, der er markeret med kursiv, er FTF’s foreløbige svar på høringen. FTF forbeholder sig retten til at sende et uddybende høringssvar i forbindelse med EU’s høring over ligestilling i børsnoterede selskaber i EU.
Spørgeskema:
Som anført i Kommissionens arbejdsprogram for 2012 (KOM(2011) 777 endelig, vol 2)  agter Europa-Kommissionen at fremlægge et lovgivningsinitiativ, som skal fremme en mere ligelig kønsfordeling i børsnoterede virksomheders bestyrelser.
På grundlag af statusrapporten om kvinders deltagelse i den økonomiske beslutningstagning i EU ("Women in economic decision-making in the EU"), som næstformand Viviane Reding fremlagde den 5. marts 2012, lancerer Kommissionen en offentlig høring blandt interesserede parter om, hvilke foranstaltninger der kan træffes i den forbindelse.
Høringen er led i en vurdering af, hvad man kan gøre på EU-plan for at få flere kvinder til at deltage i den økonomiske beslutningstagning, og den skal danne grundlag for Kommissionens beslutning om, hvorvidt der skal foreslås foranstaltninger, og hvori disse i så fald skal bestå.
Høringen er rettet mod medlemsstater, erhvervs- eller brancheorganisationer, individuelle firmaer, civilsamfundsorganisationer med interesse i ligestillingsspørgsmål og/eller sociale anliggender, fagforeninger, ligestillingsorganer og andre organisationer eller personer. 
Fristen for høringen er den 28. maj 2012.
I statusrapporten, som er vedlagt dette dokument, beskrives baggrunden for høringen.
Interesserede parter, som ønsker at deltage til høringen, bedes besvare følgende spørgsmål:
(1) Hvor godt løser erhvervslivets selvregulering problemet med en ulig kønsfordeling i virksomhedsbestyrelser i EU?
FTF’s foreløbige svar: Det er FTF’s holdning, at det allerede eksisterende "Charter for kvinder i ledelse" bør udbredes til alle virksomhedstyper. 
(2) Hvilke yderligere foranstaltninger (selvregulering/regulering) bør der træffes for at løse problemet med en ulig kønsfordeling i virksomhedsbestyrelser i EU?
FTF’s foreløbige svar: Det er FTF’s holdning, at for enhver institution eller selskab, der aflægger regnskab, bør andelen af kvinder i ledelsen og dermed også i bestyrelsen fremgå af regnskabet.
(3) Vil flere kvinder i virksomhedsbestyrelser efter din mening give økonomiske fordele og i så fald hvilke?
FTF’s foreløbige svar: Det er FTF’s holdning, at spørgsmålet er stigmatiserende for kvinder. Den økonomiske udvikling gennem de sidste 100 år viser, at når mænd og kvinder er demokratisk deltagende i samfundet, skabes der stor økonomisk vækst, uden at det entydigt viser, hvad der har været den udløsende faktor til fremme af væksten.
 (4) Hvilken andel (f.eks. 20 %, 30 %, 40 % eller 60 %) bør det underrepræsenterede køn tegne sig for i virksomhedsbestyrelser, og inden for hvilken frist bør dette mål opfyldes? Bør der fastsættes bindende mål eller gives anbefalinger? Hvorfor?
FTF’s foreløbige svar: Det er FTF’s holdning, at flere virksomheder og institutioner bør tilslutte sig "Charter for kvinder i ledelse". Endvidere bør fordelingen af kvinder i ledelsen fremgå som et nøgletal af virksomhedens årsrapport.
(5) Hvilke virksomheder (f.eks. børsnoterede/virksomheder af en vis størrelse) bør være omfattet af initiativet?
FTF’s foreløbige svar: Det er FTF’s holdning, at "Charter for kvinder i ledelse" bør være fundamentet for alle virksomheder og institutioner, samt at oplysningen om fordelingen af kvinder i ledelsen bør fremgå som nøgletal i virksomhedens eller institutionens årsrapport.
(6) Hvilke bestyrelser/bestyrelsesmedlemmer bør være omfattet af initiativet?
FTF’s foreløbige svar: Det er FTF’s holdning, at initiativerne bør dække alle bestyrelsesmedlemmer. 
 (7) Bør der være sanktioner for virksomheder, som ikke opfylder målene? Bør der kunne gøres undtagelser for ikke at opfylde målene?
FTF’s foreløbige svar: Det er FTF’s holdning, at "Charter for kvinder i ledelse" bør dække sanktioner.