“Du er da alt for klog til en erhvervsskole!”, lyder det fra familien. Uddannelsessnobberi er dagligdag for smedelærlingen Niels.

Når der er fælles skolefest med gymnasieeleverne, som mener, at faglært arbejde bare kan erstattes af udlændinge og robotter. Eller når han besøger venner i Aarhus, hvor byens studerende ser ned på hans valg. Og selv fra sin akademiske familie, var der en klar forventning om at Niels læste videre.

Heldigvis er Niels ligeglad. Han ved, at hans arbejde er enormt vigtigt og meget mere indviklet, end uddannelsessnobberne bilder sig ind:

Vi skal have stoltheden tilbage i erhvervsuddannelserne!.

NIELS

“Jeg kommer fra en akademisk familie, og der har altid været en forventning om at jeg skulle læse videre. De har anset håndværk som noget simple mennesker gør.

Jeg tror aldrig jeg havde hørt om muligheden for at bliver smed eller tømrer før jeg var ude og lede efter det selv!”, siger Niels og fortsætter: “Jeg mener vi skal have stoltheden tilbage i erhvervsuddannelserne!.

Men ikke alle er lige så seje som Niels. Og snobberiet betyder, at mange fravælger en erhvervsskole. Selvom det er de faglærte, vi har allermest brug for – ikke mindst til den grønne omstilling! Derfor er det rigtigt godt at den nye regering vil investere mere i erhvervsuddannelserne.

Men penge gør det ikke alene.

Så gør lige som Niels. Forklar uddannelsessnobberne, hvorfor de tager fejl. Det er nemlig rigtig klogt at blive faglært!