I foråret blev mange danskere fyret som følge af coronakrisen, og industritekniker Joye Solveig Hansen var desværre en af dem. Hendes gamle arbejdsplads måtte spænde livremmen ind pga. den økonomiske krise, og pludselig stod hun uden job.

”Jeg var bange for, at det ville blive svært for mig at finde et nyt job. Når der er krise, hænger de jo ikke ligefrem på træerne”, fortæller Joye.

Jeg er simpelthen så glad for, at jeg var ledig i så kort tid. Under finanskrisen var jeg ledig i syv måneder, og det var forfærdeligt”

Joye Solveig Hansen

Slap for at møde op i jobcenteret

Som medlem af Metal A-kasse fik hun straks hjælp til at finde et nyt job. Ud over de lovpligtige samtaler deltog hun fx i a-kassens workshop ’Skriv dig i job’, hvor hun lærte, hvordan en moderne jobansøgning skal bygges op. For som hun selv siger, er der sket mange forandringer, siden hun sidst var ledig under finanskrisen.

Men den største forandring var, at hun denne gang slet ikke havde kontakt til jobcenteret.

Det skyldes, at hun var omfattet af det såkaldte a-kasseforsøg. Det er en forsøgsordning, hvor ni udvalgte a-kasser, heriblandt Metal A-kasse, har hele ansvaret for beskæftigelsesindsatsen i de første tre måneder, når deres medlemmer bliver ledige.

Jobcenteret kendte ikke mit fag

Og Joye var glad for ikke at skulle møde op i jobcenteret.

”Da jeg sidst var ledig for ti år siden, foreslog jobcenteret, at jeg uddannede mig til social- og sundhedsassistent. Men det kunne jeg ikke bruge til noget. I min branche er der normalt lav ledighed, så det burde have været muligt at få et job inden for mit eget felt”, fortæller Joye.

Dengang sad hun tilbage med en oplevelse af, at jobcentret ikke kendte hendes fag og ikke vidste, hvad virksomhederne ledte efter.

”Men det gør min a-kasse og fagforening, og derfor kunne de give mig direkte og hurtig hjælp”.

Et opkald førte til nyt job

Efter syv ugers ledighed blev Joye ringet op af sin fagforening. De havde fundet et potentielt job til hende på virksomheden Juliana Drivhuse i Odense, der er Europas største producent af drivhuse til private. Mindre end en uge senere havde hun ikke bare været til jobsamtale, men tilmed fået jobbet.

”Det er et godt job, også socialt. Jeg arbejder på natholdet med fem andre, som jeg hurtigt har lært at kende, fordi vi er en lille gruppe”, siger hun.

Joye giver a-kasseforsøget en stor del af æren for, at hun kom så hurtigt i job.

”Jeg er simpelthen så glad for, at jeg var ledig i så kort tid. Under finanskrisen var jeg ledig i syv måneder, og det var forfærdeligt”, siger hun.

Læs mere om A-kasseforsøget

Ni udvalgte a-kasser får fra nytår ansvaret for en ny indsats for ledige. Næstformand i FH, Ejner K. Holst, kalder forsøget for en enestående chance for a-kasserne til at hjælpe ledige i job på den bedst mulige måde.