? Selvfølgelig skal de ordninger, vi har, fungere optimalt for både virksomheder og medarbejdere, siger LO?s formand Lizette Risgaard.

? Til gengæld skal regeringen huske, at fjernelse af bureaukratiske forhindringer for virksomhederne går hånd i hånd med øget kontrol, så vi undgår social dumping.

Beløbsordningen er fin, som den er
LO er derimod ikke indstillet på at sænke den såkaldte beløbsordning, der i dag betyder, at udlændinge fra lande uden for EU skal tjene minimum 417.000 kroner. Den grænse vil regeringen med sit nye udspil sænke til 330.000 kr. for en række lande. Men hermed vil en lang række faglærte grupper komme i konkurrence med udenlandske lønmodtagere, herunder fx kokke, frisører, tjenere sikkerhedsvagter, postbude, glarmestre og montører.

? Når det gælder beløbsgrænsen, ligger den fint, hvor den gør i dag. Vi har ikke behov for at sænke den grænse. Hvis virksomhederne har brug for veluddannet arbejdskraft, må de naturligvis også betale, hvad det koster.

I dag er det fx muligt for virksomhederne at ansætte udenlandske smede og elektrikere inden for den nuværende beløbsordning. Men når Lars Løkke siger, at Danmark har brug for flere kemiingeniører, og at det derfor er vigtigt at sænke beløbsgrænsen, hænger det jo ikke sammen. Kemiingeniører har en gennemsnitsløn på cirka 62.000, og regeringen vil sænke beløbsordningen helt ned til en månedsløn på 27.000 kr. Så den må han længere ud på landet med, siger Lizette Risgaard.

? Fagbevægelsen har ikke noget imod udenlandsk arbejdskraft, men når der ikke er generel mangel på arbejdskraft i Danmark ? og det er der ikke ? så gælder det om at bruge de ressourcer, vi har i landet. Det skal vi blandt andet gøre ved at uddanne flere faglærte og ved at hjælpe de titusindvis af arbejdsløse videre, som står på spring for at få et job. Hvis det ikke er nok, er der 18 millioner ledige i Europa, hvoraf der nok skal være et par stykker, som gerne vil arbejde i Danmark, siger Lizette Risgaard.

Kontakt: LO?s pressekoordinator Anette Bindslev, tlf. 23 38 42 14.