I Randers fik voksenlærlingen Nick Mikkelsen 161.000 kroner ud af det, da han bad sin fagforening 3F kontrollere lønsedlen. Og i Aarhus høstede skolelærer Mette Lindgaard Sams 95.000 kroner, da hun og kollegerne fik besøg Danmarks Lærerforenings lokale folk og fik tjekket sin løn.

De to er langt fra de eneste, der oplever den slags. En ny måling fra Epinion viser, at godt halvdelen af lønmodtagerne har oplevet fejl på lønsedlen. Undersøgelsen fortæller også, at cirka hver fjerde kun sjældent eller aldrig tjekker lønsedlen. Derfor opfordrer fagbevægelsen alle til at tjekke deres lønseddel, når LO og FTF i dagene 18.-29. september står bag den årlige Løntjek-kampagne.

? Vi kan se, at der løbende opstår små og store sager, hvor vores medlemmer ikke har fået den løn, de har krav på. I langt de fleste tilfælde skyldes det fejl, som er lette at forklare ? og som arbejdsgiveren justerer uden det store bøvl. Men fejlene skal jo opdages, før de kan rettes, understreger Bente Sorgenfrey, der er formand for FTF.

Morten Skov Christiansen, næstformand i LO, hæfter sig ved en sag fra Næstved, hvor serviceassistenten Helle Bahn Rasmussen gik til 3F og fandt ud af, at hun i en periode på to år havde manglet et kvalifikationstillæg og i alt havde 36.000 kroner til gode.

? Det viste sig, at arbejdsgiveren havde læst overenskomsten forkert. Arbejdspladsen tog derfor selv initiativ til at gennemgå de øvrige medarbejderes forhold, og det resulterede i, at yderligere fem-seks ansatte skulle have reguleret deres løn, siger Morten Skov Christiansen.

Det samme har Bente Sorgenfrey oplevet flere gange i FTF-familien. Et af de nyere eksempler fortæller om sygeplejersken Camilla Friis-Larsen, der manglede et tillæg på cirka 1.000 kroner om måneden. Den fejl omfattede også fire af hendes kolleger, og de fem fik i alt efterbetalt 200.202 kroner.

? Disse eksempler fortæller, at en fejl ikke behøver at stå alene. Et enkelt løntjek kan gavne flere kolleger, siger Bente Sorgenfrey.

LO og FTF repræsenterer tilsammen 1,5 millioner lønmodtagere, og årets løntjek-kampagne, som finder sted i dagene 18.-29. september, kommer til at folde sig ud over hele landet.

18. september har fagforeningerne med det grønne OK-mærke således planlagt events foran banegårde, butikker og uddannelsesinstitutioner i en lang række byer. Her vil fagforeningerne byde forbipasserende på kaffe og fortælle, at det er en god ide at holde øje med både løn, tillæg, pension og feriepenge.

Derudover vil en række arbejdspladser ? deriblandt sygehusene i Aalborg, Randers, Esbjerg, Grindsted, Sønderborg, Aabenraa og Næstved ? få besøg af fagforenings-repræsentanter, som tilbyder at tjekke de ansattes lønsedler.

? Og overalt bliver budskabet det samme: Tillid er godt, men kontrol er bedre. I hvert fald når det gælder lønsedlen, siger Morten Skov Christiansen.

Han vil selv gå på gaden 18. september, når han sammen med FTF-formand Bente Sorgenfrey er blandt de aktive, der deltager i løntjek-arbejdet foran en stribe banegårde og S-togs-stationer i hovedstadsområdet.

Yderligere information:
LO: Kommunikationskonsulent Morten Bruun, tlf. 29 89 16 16

FTF: Formand for Bente Sorgenfrey, tlf. 40 45 26 45, eller journalist Jens Peter Kildevang, tlf. 40 11 88 29


TJEK DIN LØN HER

LO, FTF og de to hovedorganisationers medlemsorganisationer kører de næste to uger (uge 38 og 39) løntjek over hele landet.

Kampagnen er en del af LO og FTF?s fælles OK-indsats, der har som mål at fortælle, hvorfor det er vigtigt at være medlem af en fagforening, der indgår overenskomster og kender medlemmernes vilkår og fag indefra.

Over hele landet tager LO- og FTF-fagforeninger på fælles løntjek på arbejdspladser, på fagforeningskontorerne står døren åben, og der vil være aktiviteter på gader og stræder.

Læs mere på www.ok-maerket.dk og følg kampagnen på Facebook