Valdis Dombrovskis, der er EU-kommissionens næstformand med ansvar for bl.a. den sociale dialog, er på besøg i Danmark og skal bl.a. holde møde med danske arbejdsgivere og fagbevægelse, her i blandt formand for FTF, Bente Sorgenfrey.
Dombrovskis har inviteret arbejdsmarkedets parter i Danmark til et møde torsdag den 2. februar, hvor der blandt andet vil være fokus på fremtiden for "den sociale dialog" i EU. Med det menes det system, der gør, at arbejdsgivere og fagbevægelsen på europæisk plan kan indgå aftaler på det sociale og beskæftigelsesmæssige område.

FTF har ved flere lejligheder rost Kommissionen for at have lanceret en ny start for den sociale dialog. På mødet torsdag vil Bente Sorgenfrey spørge kommissæren, hvornår og hvordan Kommissionen vil omsætte de fine ord til handling. Flere steder i EU’s medlemsstater sættes fagbevægelsen udenfor indflydelse. Det ses for øjeblikket i Ungarn, og Bente Sorgenfrey vil opfordre kommissæren til at følge europæisk fagbevægelses forslag om at anvende midler fra den Europæiske Udviklingsfond til at støtte arbejdsmarkedets parter i de lande, hvor der er behov for det.
”For FTF er det vigtigt, at de mange nye forslag der udformes på arbejdsmarkedsområdet i EU sikre tryghed for lønmodtagerne og respekterer den danske aftalemodel. Derfor vil jeg benytte møderne med kommissærerne til at skabe accept og en bedre forståelse for den danske aftalemodel”, siger Bente Sorgenfrey.
Mødet med Dombrovskis ligger en uge inden Danmark får besøg af beskæftigelseskommissær Marianne Thyssen. Marianne Thyssen vil den 8. februar mødes med arbejdsmarkedets parter for at diskutere udstationeret arbejdskraft og koordinering af velfærdsydelser.