Krumtappen i den netop indgåede trepartsaftale er, at der er gulerod til de arbejdsgivere, som opretter praktikpladser, mens der er økonomiske pisk til dem, der ikke opretter nok.

Arbejdsgiverne har givet håndslag på at skaffe 8-10.000 flere praktikpladser frem mod 2025.

Bedre økonomi til arbejdsløse, der uddanner sig
Det er også lykkes at blive enige om at forbedre økonomien for ufaglærte arbejdsløse, der vælger at tage en uddannelse inden for områder, hvor der er størst mangel på arbejdskraft. Voksne, ufaglærte dagpengemodtagere, der bliver godkendt til at tage en sådan faglært uddannelse, modtager fremover fuld dagpengesats ? hvor de i dag kun er berettiget til 80 pct.

? Vi har brug for faglært arbejdskraft. Derfor giver det mening, at de ufaglærte ikke skal straffes for at uddanne sig. Tværtimod, siger Lizette Risgaard.

Arbejdsløse dagpengemodtagere kan samtidig glæde sig til, at de får flere valgmuligheder, når de sammensætter kurser under det, der hedder ?6 ugers jobrettet uddannelse?.

? Vi fjerner nogle benspænd. De arbejdsløse får nu ret til at sammensætte kurser, som de ønsker, og som virksomhederne har brug for, siger Lizette Risgaard.

Stramninger af rådighedsregler droppet
LO har gennem hele forhandlingsforløbet afvist at stramme rådighedsreglerne for de arbejdsløse, og det lykkes at feje det af bordet.

? Vi køber simpelthen ikke den med, at arbejdsløse ikke står til rådighed. Vi har nogle af de skrappeste regler i Europa. Og jeg må bare sige: Der havde ikke været en aftale i dag, hvis regering og arbejdsgivere var gået længere ned ad den vej, siger Lizette Risgaard.

Læs aftaleteksten her (pdf)

Kontakt: LO?s pressetelefon: 26 11 97 10 .