FTF-formand Bente Sorgenfrey kritiserede den 7. oktober H&M for ikke at leve op til Bangladesh-aftalen fra 2013 om brand- og bygningssikkerhed på tekstilfabrikker.

Bangladesh-aftalen kom i stand i kølvandet på katastrofen på Rana Plaza, Bangladesh, samme år, hvor 1.127 mennesker omkom og 2.515 blev såret, da en tekstilfabrik styrtede sammen.
Baggrunden for kritikken var en rapport udarbejdet i september 2015 af Clean Clothes Campaign. Den viste, at H&M i bedste fald ikke levede op til kravene i Bangladesh-aftalen, og i værste fald bevidst pyntede på sandheden i sin egen CSR-rapport om standarderne på de fabrikker, der producerer virksomhedens tøj.

Men nu har den svenske tøjgigant taget et skridt i den rigtige retning for tekstilarbejderes arbejdsvilkår ved at underskrive en global aftale med fagforbundet IndustriALL og svenske IF Metall. Aftalen omfatter 1.900 tekstilfabrikker, som leverer tøj til H&M:
"Det er godt, at H&M anerkender problemerne. Aftalen med IndustriALL og IF Metall kan forhåbentlig bidrage til bedre arbejdsvilkår for tekstilarbejdere ude på fabrikkerne", siger Bente Sorgenfrey, formand i FTF.
Faglige rettigheder er fundamentet i global aftale
Global framework agreement (GFA) omfatter ca. 1.6 millioner tekstilarbejdere fordelt på 1.900 fabrikker, hvor H&M køber deres produkter.

H&M, IndustriALL og svenske IF Metall vil med aftalen sammen arbejde for kollektive overenskomster og sikre tekstilarbejdere retten til at være fagligt aktive:
"Faglige rettigheder har været omdrejningspunkt for gode arbejdsvilkår verden over igen og igen. Derfor har GFA potentiale til at forbedre tekstilarbejderes arbejdsvilkår permanent", siger Bente Sorgenfrey, og tilføjer:
"H&M er dertil en af verdens førende tøjkæder, og det sender derfor et godt signal til resten af tøjbranchen. Det tøj vi går og står i skal produceres under ordentlige forhold".
Første skridt i aftalen bliver at etablere såkaldte nationale komiteer i Bangladesh, Myanmar, Tyrkiet og Cambodja. De får til opgave at holde øje med, at aftalen føres ud i livet på fabrikkerne.