Det kan koste dig dyrt at lade være med at tjekke lønsedlen, og det kan give dig en glædelig overraskelse at gøre det.  Det fandt de to 21-årige blikkenslagerlærlinge Andreas Bülow Ratzke og Kenneth Skov ud af.

De gik begge til deres fagforening, fordi det så ud til, at de manglede feriepenge. Men da lønsedlerne blev ordentligt tjekket igennem, viste det sig, at de begge havde løn til gode, fordi deres sats ikke var blevet reguleret, som den skulle i forhold til overenskomsten. 85.000 kr. havde de tilsammen til gode hos deres arbejdsgivere.

? De unge står over for et helt nyt arbejdsliv, og de skal til at sætte sig ind i både overenskomster og lønsedler. Det kan for mange virke uoverskueligt, men en lille fejl nu kan nå at vokse sig rigtig stor, hvis den ikke bliver opdaget og rettet, så derfor vil jeg på det kraftigste opfordre de unge til at tjekke lønsedlen hver gang, siger Lizette Risgaard, der er LO?s nye formand.

Brug fagforeningen ? de kender overenskomsten
LO, FTF og de mange faglige organisationer og forbund, der er med i de to hovedorganisationer, sætter i uge 45 og 46 ekstra fokus på, at det er vigtigt at tjekke sin lønseddel, og at de overenskomstbærende fagforeninger er klar til at hjælpe, hvis der er brug for det.

I forbindelse med den såkaldte Løntjek-kampagne har LO og FTF fået udarbejdet en Epinion-undersøgelse, der viser, at 55 pct. af de unge på et tidspunkt har fundet fejl i deres lønseddel. Det tilsvarende tal for de +56-årige er kun 47 pct. Samtidig har de unge i lavere grad end de ældre tillid til, at lønsedlen er korrekt. 54 procent af de unge svarer, at de i ?høj grad? har tillid til, at der står det rigtige på lønsedlen, mens det tilsvarende tal for de +56-årige er 62 pct.  Alligevel tjekker 31 pct. af de unge sjældent eller aldrig deres lønseddel. Til sammenligning er det kun 21 pct. af de +56-årige, der sjældent eller aldrig tjekker deres lønseddel.

? OK fagforeningerne kender de forskellige fag og brancher på arbejdsmarkedet, og de har stor viden om overenskomsterne, fordi det jo er dem, der har forhandlet dem.  Som ny på arbejdsmarkedet er der meget at forholde sig til, og de unge kan få stor gavn af fagforeningens indsigt i løn- og arbejdsvilkår. Blandt andet ved at få tjekket deres lønsedler ordentligt, siger Bente Sorgenfrey, som er formand for FTF.

OK løntjek-kampagnen er en del af fagforeningernes fælles oplysningsindsats om overenskomster og faglige fællesskaber. I uge 45-46 tilbyder LO- og FTF-fagforeninger  løntjek på arbejdspladser og fagforeningskontorer landet over, og på Facebook deler vi videoer og link, som guider til at komme i gang med at tjekke lønsedlen.

Se Epinion-undersøgelsen her

Kontakt: Kommunikationskonsulent Louise Knuth Pedersen, tlf. 40 40 88 27
eller Anette Bindslev, tlf. 23 38 42 14.