Sidste år opdagede lærer Curt Sørensen, at han manglede et tillæg på sin lønseddel, og på et år havde han fået 28.500 kr. for lidt udbetalt. Hans lokale fagforening fandt fejlen til et åbent hus-arrangement i forbindelse med fagforeningernes store fælles kampagne OK løntjek.  Rygtet gik som en steppebrand blandt kollegerne, og da der ugen efter igen var åbent hus på fagforeningskontoret, var der stuvende fyldt.  For er der mon også fejl i min lønseddel, havde mange fået lyst til at tjekke.

52 procent af lønmodtagerne har oplevet at finde fejl i lønsedlen, viser en undersøgelse, som Epinion har gennemført for de to hovedorganisationer LO og FTF. Undersøgelsen er gennemført i perioden 17. august til 3. september og havde 2814 respondenter.

? Selvfølgelig skal lønmodtagerne have den løn, som er aftalt i overenskomsten. Men fejl kan ske, og det er både i arbejdsgivernes og medarbejdernes interesse, at de bliver rettet så hurtigt som muligt, inden de vokser sig for store. Så min anbefaling til alle er: Tjek din lønseddel og spørg din tillidsrepræsentant eller fagforening til råds, hvis det er svært, siger den nyvalgte formand for LO, Lizette Risgaard.

Hver fjerde tjekker sjældent eller aldrig lønsedlen
Og det med at tjekke sin lønseddel hver gang halter det faktisk lidt med. 25 procent af de adspurgte i undersøgelsen tjekker aldrig eller sjældnere end hver anden gang sin lønseddel.

? Det er arbejdsgivernes ansvar, at lønnen bliver udbetalt korrekt og som aftalt. Men fejl sker, og derfor gør vi i OK fagbevægelsen opmærksom på, at det er vigtigt at tjekke sin lønseddel, og at fagforeningerne har den viden og indsigt i overenskomsterne, som er nødvendig for at tjekke, om alt er som det skal være, siger formand for FTF, Bente Sorgenfrey.

Fejlene sker på både små og store arbejdspladser og i både den offentlige og private sektor. Så det er vigtigt for alle at tjekke sin lønseddel.

I uge 45-46 markerer fagforeninger i LO og FTF sammen med de to hovedorganisationer, at det er vigtigt at tjekke sin lønseddel, og at fagforeninger har viden og kompetencer til at hjælpe med at få styr på lønsedlerne. Der er fx løntjek på arbejdspladser og på fagforeningskontorer, og på hjemmeside og sociale medier deler fagforeningerne viden og gode råd til at tjekke sin lønseddel. Fx på Facebook

Se Epinion-undersøgelsen her

Kontakt: Kommunikationskonsulent i FTF, Louise Knuth Pedersen, tlf. 40 40 88 27
eller pressekonsulent i LO Anette Bindslev, tlf. 23 38 42 14.