Aalborg Universitet har gennemført denne undersøgelse af Arbejdsliv og Politik set i et Lønmodtagerperspektiv (APL) som opfølgning på tilsvarende APL-undersøgelser i 1992 og 2002.
Nye lønmodtagerværdier og interesser er temaet for den tredje store APL-undersøgelse fra Aalborg Universitet, der beskriver og undersøger lønmodtagernes holdninger og værdier. Survey-data i undersøgelsen er fra 2014.
Hovedrapporten offentliggøres i dag og kan læses via dette link her.
LO og FTF har støttet undersøgelsen.
LO og FTF har gransket resultaterne nøje og med meget stor interesse for at se, hvad vores medlemmer og lønmodtagerne generelt siger om deres arbejdsliv, om deres forventninger til os og om samfundsudviklingen:

  • Der er bred opbakning til den danske model med overenskomster, strejkeret og tillidsrepræsentanter – også fra mange af de uorganiserede.
  • Der er en grundlæggende og stigende opbakning til fagbevægelsen og ønske om mere indflydelse. Lønmodtagerne er indstillede på kollektive løsninger, og der er bred støtte til velfærdsstaten.
  • Også fra de unges side er der stigende opbakning til fagforeningerne. Samtidig konkluderer forskerne, at de unge mangler fagpolitisk viden.
  • Krisen har sat sine spor på de danske arbejdspladser, hvor en stor del af LO’s og i lidt mindre omfang FTF’s medlemmer er bange for at blive arbejdsløse.
  • Lønmodtagerne ønsker, at fagbevægelsen prioriterer indsatsen for at skabe et bedre arbejdsmiljø, bedre vilkår for uddannelse og kampen mod social dumping.
  • Bekæmpelse af arbejdsløshed, udligning af lønforskelle mellem mænd og kvinder, løn, tryghed i ansættelsen, pensionsordninger og lærlinge- og praktikpladser er andre vigtige opgaver. Opgaver, som kun kan løftes og løses kollektivt.