"Direktivet søger således at forhindre unionsborgere, der ikke er erhvervsaktive, i at anvende værtsmedlemsstatens velfærdssystem til at finansiere deres underhold" lyder det i dommen.
Det betyder, at en person ikke kan flytte fra et EU-land til et andet med det formål udelukkende at opnå sociale ydelser.
Dommen kom på baggrund af en konkret sag, hvor Tyskland har nægtet at udbetale ydelser til en rumænsk kvinde og hendes søn. Kvinden var ikke rejst til Tyskland for at søge arbejde og havde ikke faglige kvalifikationer eller tyskkundskaber, der sandsynliggjorde, at hun ville kunne finde beskæftigelse i Tyskland. 
Tyskland har selv bedt om en afgørelse i sagen, da man ønskede at have EU-domstolens ord for, at Tyskland kan sikre sig mod udnyttelse af sit sociale system. 
"FTF hilser det velkomment, at EU-domstolen bakker op om medlemsstaternes indsats mod misbrug af velfærdssystemerne. Vi bakker op om den frie mobilitet indenfor EU og netop derfor synes vi, at det er vigtigt at få slået fast, at EU-borgernes ret til fri bevægelighed går hånd i hånd med medlemsstaternes ret til at værne deres velfærdssystemer mod udnyttelse", udtaler Bente Sorgenfrey.