EU-domstolen har senest den 3. september 2014 afsagt en dom vedr. den finske arbejdsskadeordning. Dommen lægger sig i sporet af dommen fra 1. marts 2011 (C-236/09). Denne dom fastslog, at en undtagelse til princippet om ligebehandling af mænd og kvinde i art 5, stk. 2, i Rådets direktiv 2004/113/EF af 13. december 2004 om gennemførelse af princippet om ligebehandling af mænd og kvinder i forbindelse med adgang til og levering af varer og tjenesteydelser er ugyldig med virkning fra den 21. december 2012. En finsk lov, der tager hensyn til kvinders normalt længere levetid og derfor giver dem mere i en udbetalt erstatning, strider mod lighedsprincippet i et EU-direktiv, fastslår EU-Domstolen, og er dermed enig i generaladvokatens forslag til afgørelse fra foråret. De danske regler om kapitalisering af erhvervsevnetabserstatning efter arbejdsskadesikringsloven[1] er på linje med de finske og forskelsbehandler på samme måde i forhold til køn, således at mænd får udbetalt mindre i erhvervsevnetabs erstatning, idet de generelt forventes at leve kortere end kvinder.
Dommen af 3. september 2014 bekræfter på ny, at det er forbudt, såfremt et medlemsland opretholder regler eller praksis, der medfører, at mænd og kvinder behandles forskelligt i forhold til præmier og ydelser. EU-retten tillader kun en sådan forskelsbehandling, når det med sikkerhed kan fastslås, at der foreligger relevante forskelle mellem mænd og kvinder, som kræver en sådan behandling. Det kan ikke i de enkelte tilfælde slås fast, hvor længe en mand og en kvinde lever, hvorfor de finske og formentlig også de danske regler er i strid med EU- rettens princip om ligebehandling mellem køn.
FTF forventer, at Arbejdsskadestyrelsen straks indleder en dialog med arbejdsmarkedets parter om, at få bragt reglerne og praksis i overensstemmelse med EU-lovgivningen, ligesom FTF forventer, at blive inddraget i spørgsmålet om, hvorledes man fra Arbejdsskadestyrelsens side påtænker at behandle de mange sager, der er afgjort inden for de seneste år, hvor mænd har fået udbetalt mindre end kvinder ved kapitalisering af erstatninger som følge af en praksis, hvor der anvendes forskellige kapitaliseringsfaktorer for mænd og kvinder.
FTF finder det stærkt kritisabelt, at Arbejdsskadestyrelsen har fulgt en praksis som siden 2012 har været i direkte strid med EU retten, og finder det yderligere bemærkelsesværdigt, at forholdet ikke ses behandlet i Kammeradvokatens undersøgelse af erhvervsevnetabssager i styrelsen.
[1] Bekendtgørelse om omsætning af løbende ydelser til kapitalbeløb i 2014 efter lov om arbejdsskadesikring for ulykker indtrådt og for erhvervssygdomme anmeldt den 1. januar 2011 eller senere.