Overflødige dokumentationskrav stjæler helt op til fire timer dagligt per sygefaglig medarbejder.
Det viser en ny undersøgelse fra Danske Regioner, som i dagens Politiken bebuder, at det skal være slut med unødig bureaukrati og kontrol på sygehusene. 
I stedet skal der vises mere tillid til de ansattes faglighed: De, der oplever ligegyldig kontrol, skal sige fra. Data skal kun registreres en gang. Når en ny procedure indføres, skal to gamle fjernes. Kun det unormale skal registreres. Regler skal ikke gælde alle steder.
Sådan lyder regionernes fem nye dogmer, som er inspireret af de syv principper bag tillidsreformen, som blev aftalt i 2013, og som også indgår i økonomiaftalen for 2014 mellem regeringen og regionerne.
”Hvis den offentlige sektor får løst alle sine problemer med unødige og overflødige registreringer og kontroller, havde den ingen problemer. For problemet er, at fokus og ressourcerne går fra patienter, borger og de pårørende til registreringer”, siger næstformand i Danske Regioner Carl Holst til Politiken.
Tidligere i år viste en undersøgelse fra Dansk Sygeplejeråd, at landets hospitalsansatte sygeplejersker bruger 14,4 millioner timer om året på dokumentationsarbejde. Det er en stigning på 19 procent i forhold til 2008. Sygeplejerskerne vurderer selv, at fire ud af de godt 14 millioner timer er rent spild.

FTF: Vis nu tillid til de ansattes faglighed

En undersøgelse fra FTF viser, at offentligt ansatte FTF’ere som fx socialrådgivere, sygeplejersker, pædagoger og lærere bruger 60 mio. timer om året på at dokumentere deres arbejdsopgaver. Hvis blot en fjerdedel kunne fjernes, ville det frigøre ca. 9.000 stillinger på områder, hvor der mangler arbejdskraft.
”Danske Regioner går med det nye initiativ foran i kampen mod unødig kontrol og dokumentation, som stjæler tid fra borgerne og fjerner arbejdsglæden hos de ansatte. Nu må kommuner, stat og regioner sætte handling bag ordene om en tillidsreform. Vis tillid i praksis”, siger Bente Sorgenfrey, formand for FTF, der repræsenterer 450.000 offentligt og private ansatte.
Sundhedskartellet, KTO og Danske Regioner afholder onsdag i denne uge konference om kvalitet og afbureaukratisering.