Vi kan med rette være stolte af vores pensionssystem. Kombination af folkepensionen, arbejdsmarkedspension og privat opsparing sørger for, at stort set alle er sikret en rimelig levestandard som pensionister. Arbejdsmarkedspensionen er sammen med folkepensionen nøglen til et fremtidssikret, dansk pensionssystem.
Det er resultatet af en lang tradition for rettidig omhu og vilje til, at politikere og arbejdsmarkedets parter i fællesskab løser samfundets udfordringer. Denne tradition skal vi holde fast i for at sikre, at der fortsat er tillid og opbakning til pensionssystemet.
Desværre har skiftende regeringer været med til at plante en massiv usikkerhed hos danskerne om deres fremtidige pension. Hvis danskerne fortsat skal udvise samme ansvarlighed for opsparing til egen alderdom, kræver det, at det kan betale sig at spare op gennem hele arbejdslivet.
I dag er mange lav- og mellemindkomstgrupper ramt af et uheldigt samspil mellem beskatningen af pensionsudbetalinger og modregning i offentlige ydelser. For nogle grupper er modregningen så kraftig, at den samlede beskatning bliver så hård, at det ikke kan betale sig at spare op lige før pensionering.
Lovgivning og skatteregler skal være til at gennemskue, så alle ved, hvor meget de kan forvente at leve for som pensionist. FTF, der repræsenterer 450.000 privat og offentligt ansatte, og brancheorganisationen Forsikring & Pension mener, at der er på tide, at politikerne også kommer til den erkendelse.
Reformer gør folk utrygge
Pensionsopsparingen er en af de mest langsigtede investeringer, som vi foretager i vores liv. Det kræver forudsigelige og ikke mindst stabile rammer. Problemet er, at politikerne med en række reformer af efterløn, tilbagetrækningsalder og den skattemæssige behandling af pensionsopsparingen har skabt mistillid til pensionssystemet. Mange mennesker frygter, at de ikke har penge nok til alderdommen, fordi politikerne konstant ændrer i vilkårene for pensionsopsparingen. Det er først og fremmest politikernes ansvar at sikre, at der er gennemskuelige rammer for pensionsopsparingen.
Det er uheldigt, hvis aftalerne på arbejdsmarkedet om pensionsopsparing ikke understøttes af de offentlige skatte- og pensionsregler. Det danske pensionssystem er i verdensklasse. Skal positionen fastholdes er politikerne nød til at løse samspilsproblemerne så for tidlig tilbagetrækning undgås og en hensigtsmæssig modregning sikres. Hvis tilliden skal bevares, skal der være forudsigelighed om pensionsopsparingen. Det garanteres ved langsigtede ændringer med lang indfasning, for kun derved kan den enkelte gennemskue og i rette tid tilpasse sin pension.
Af Bente Sorgenfrey, formand for FTF, og Per Bremer Rasmussen, adm. direktør i brancheorganisationen Forsikring & Pension.
Indlæg bragt i Politiken d.d.