Du mærker det måske også som leder. Samspillet mellem arbejdsgiver, leder og tillidsrepræsentant forløber ikke altid helt gnidningsfrit. Alle ønsker det bedste for arbejdspladsens fremtid, men alligevel føles det nogle gange som om, I er modstandere i stedet for samarbejdspartnere. En ny undersøgelse blandt 600 europæiske arbejdsgivere og HR-chefer peger på særlige problemer i samarbejdet mellem ledelse og tillidsrepræsentanter.
Undersøgelsen viser, at europæiske arbejdsgivere først og fremmest efterspørger mere fleksible tillidsrepræsentanter, der kan træffe hurtige beslutninger uden altid at skulle forhandle med baglandet først. Herudover giver arbejdsgiverne udtryk for, at nogle tillidsrepræsentanter er for ideologiske og primært ser sig som arbejdsgivernes modstandere i stedet for samarbejdspartnere.
Ifølge undersøgelsen bør tillidsrepræsentanter være mere aktive og fremadskuende i stedet for passive og tilbageskuende, hvis de vil have mere indflydelse på arbejdspladsen

Danske arbejdspladser er præget af samarbejde
Ud af de 11 lande i undersøgelsen indtager Danmark en klar førsteplads, når det gælder om at undgå en aggressiv tilgang til konflikter. Og Danmark er også det land med færrest konflikter i selve samarbejdsrelationen – eksempelvis personkonflikter eller konflikter om værdier.
Herudover kan danske tillidsvalgte og ledere bryste sig med at have et overordnet konstruktivt samarbejde.
Sammen med Tyskland og Belgien er Danmark kendetegnet ved at dyrke den uformelle kommunikation frem for at forhandle i formelle fora – for at komme uden om de tungere, lidt rituelle strukturer og dermed få mulighed for at diskutere mulige løsninger på forhånd. En tilgang som virker rigtig godt for begge parter, og som rapporten anbefaler som good practise for et bedre partnerskab mellem arbejdsgivere og tillidsrepræsentanter i hele Europa.