Dansk Industri og 3F’s Transportgruppe har lavet en treårig overenskomst for chauffører, lagerarbejdere og havnearbejdere. Den er sket med den såkaldte fællesoverenskomst, der lægger linjen for resten af aftalerne for de i alt cirka 80.000 ansatte på transportområdet.
Hvad medarbejderne skal have i lønstigning, aftales centralt, da der er tale om normallønsområdet, hvor der efterfølgende ikke forhandles løn lokalt på virksomhederne.
Formand for 3F’s Transportgruppe, Jan Villadsen, understreger vigtigheden af uddannelse i aftalen.
“Flere vil blive faglærte eller få en erhvervsrettet uddannelse. Samtidig får vi sat yderligere bremser for løndumping, fordi vi kan få langt bedre styr på udenlandske vikarbureauer, der hyres af danske transportvirksomheder”, siger Jan Villadsen til Ritzau.
Omkring 600.000 på det private arbejdsmarked skal have nye overenskomster. På industriens område med 250.000 lønmodtagere – minimallønsområdet – er forliget i hus, mens forhandlingerne på finansområdet for ansatte i den finansielle sektor er brudt sammen.
Finanssektorens Arbejdsgiverforening og Finansforbundet er gået hver til sit, og Finansforbundet har sendt første strejkevarsel.
Den nye aftale på transportområdet
Herunder er hovedpunkterne i det nye forlig mellem Dansk Industri og 3F’s Transportgruppe, som minder meget om det centrale forlig på industriens område:
Månedsløn: Stigninger i timelønnen og den særlige opsparing betyder, at månedslønnen stiger mindst 1.330 kroner over de næste tre år. 3F’s Transportgruppe forventer, at det øger reallønnen for ansatte på transportområdet de næste tre år.
Timeløn: Normaltimelønnen stiger 2,10 kroner per time 1. marts 2014, 2,25 kroner per time 1. marts 2015 og 2,40 kroner per time 1. marts 2016. (I alt 6,75 kroner).
Særlig konto: Den særlige konto fordobles fra en til to procent af lønnen. Det sker med 0,30 procent 1. marts 2014, 0,40 procent 1. marts 2015 og 0,30 procent 1. marts 2016.
Tillæg: Genetillæg stiger 1,5 procent 1. marts 2014, 1,6 procent 1. marts 2015 og 1,7 procent 1. marts 2016.
Løndumping: Tillidsfolk og 3F’s Transportgruppe kan nu få oplyst navn, adresse og anden nødvendig viden, når danske transportvirksomheder bruger udenlandske vikar-bureauer. Det sikrer, at 3F kan finde, opsøge og dække bureauerne med overenskomst og sikre de ansatte normale danske lønvilkår.
Vikarbureauer: Hvis der er indledt en fagretlig sag imod et vikarbureau, kan 3F eller DI bede brugervirksomheden om at oplyse, hvilke relevante lokalaftaler og kutymer angående løn og arbejdstid, brugervirksomheden har bedt vikarbureauet om at overholde.
Uddannelse: Ansatte uden erhvervsuddannelse får bedre mulighed for at blive faglærte. Virksomheder anspores til at uddanne flere faglærte.
Krav til uddannelse: Anciennitetskrav for uddannelse, der er støttet af Handels-, Transport- og Servicesektorens Kompetenceudviklingsfond, sænkes fra 9 måneder til 6 måneder.
Planlægning ved fyringer: Fyrede får ret til to timers betalt frihed, så de kan gå i deres a-kasse/fagforening og få hjælp til hurtig planlægning af uddannelse.
Lærlinge: Lønnen til lærlinge stiger med, 1,9 procent 1.marts 2014, 1,9 procent 1. marts 2015 og 1,9 procent 1. marts 2016. Ophold på skolehjem bliver betalt.
Barsel og orlov: To uger ekstra forældreorlov. Forældre af samme køn sikres lige adgang til forældreorlov. 2.040 kroner om måneden i ekstra pensionsbidrag under barselsorlov.
Den nye aftale løber frem til 1. marts 2017.
Protokollater
Du kan downloade en samlet oversigt over protokollaterne i PDF-format på DIs hjemmeside.