Vi ønsker på konferencen at sætte to aktuelle udfordringer, der presser den danske model, til debat. Det handler om social dumping og deregulering.
Den danske model forstået som et system, der er baseret på social dialog, partssamarbejde og en arbejdsdeling mellem regeringen og parterne, hvor løn- og arbejdstid aftales ved kollektive overenskomster er under voldsomt pres.
Lønmodtagere fra andre EU-lande søger til Danmark og arbejder for en løn- og arbejdsvilkår, som ligger under det niveau, som tilbydes dansk arbejdskraft, men på et niveau som er højere, end hvad de kan forvente at få i eget hjemland, hvis der overhoved er arbejde at få.
For krisen har sat sine tydelige spor i form af arbejdsløshed og vigende efterspørgsel i de fleste EU-lande, og behovet for at vise europæisk politisk handling og styring stiger. Konkret kommer det til udtryk ved at der i både større og mindre skala lægges kompetence fra nationalstaterne over i det europæiske fællesskab.
Et konkret eksempel på europæisk krisestyring er ”Smart regulation”, en række forslag vedr. regelforenkling, der skal gøre det lettere for små og mellemstore virksomheder at drive forretning i et kriseramt Europa – forslag der befinder sig ganske langt fra de danske regelforenklingsløsninger, hvor tillidsreform, digitalisering, bedre udbudsregler spiller en central rolle, og hvor deregulering ikke er afgørende, som i de europæiske udspil.
Men hvis social dumping og deregulering ikke er veje ud af krisen, hvilke bud har dansk og europæisk fagbevægelse på krisestyring?
Kom og vær med til at diskutere, hvordan vi kan sikre, at den danske model, som vi kender den, kan overleve i EU-regi.
Læs hele programmet her (pdf)
Tilmeldingsfristen til konferencen er den 1. november 2013. Deltagelse i konferencen er gratis.
Konferencen afholdes i LO, LO-caféen. Der er adgang til cafeen fra kl. 12.30.
Bekræftelse, endeligt program samt deltagerliste udsendes tirsdag den 5. november.