Jobcentrene kan ikke levere ledige, der kan tage arbejde på mange af de store byggeprojekter frem mod 2020. Det konkluderer en ekspertgruppe i en ny rapport om arbejdskraft og kompetencer.
Ifølge rapporten vil der være brug for 87.000 fuldtidspersoner til bygge- og anlægsområdet. Regnes de indirekte beskæftigelseseffekter med vil projekter som Femern Bælt Broen, 16 sygehusbyggerier, en ny Storstrømsbro, letbaner og modernisering af jernbanenettet føre til et behov for 166.000 fuldtidspersoner de næste syv år. Der skal samlet set bygges for 200 milliarder kroner.
Problemet er ifølge rapporten, at jobcentrene ikke kan levere varen, når det gælder ledige med de nødvendige færdigheder.
Derudover skal Beskæftigelsesregionerne i højere grad koordinere kontakt mellem virksomheder, uddannelser og de relevante myndigheder. A-kasser og fagforeninger skal ifølge anbefalingerne være med til at rådgive ledige om uddannelse og jobmuligheder.
Enig med udvalget
I FTF, der er hovedorganisation for 450.000 offentligt og privat ansatte, er formand Bente Sorgenfrey enig med udvalget. Hun kalder anbefalingerne en tiltrængt murbrækker i forhold til beskæftigelsesindsatsen.
"Det er befriende læsning, at eksperterne så klart efterlyser en ny regional styring af indsatsen i forhold til de ledige. Hvis vi ikke skaber struktur og metoder i beskæftigelsesindsatsen, vil vi om få år mangle arbejdskraft. Samtidig vil de ledige stå uden de nødvendige kompetencer," siger Bente Sorgenfrey.
"FTF er også helt enig med udvalget i, at det er en god ide med sociale klausuler, så der på den måde bliver skabt flere praktik- og lærepladser," tilføjer FTF-formanden.
Regeringen har parallelt med udvalgets arbejde nedsat en ekspertgruppe med tidligere minister Carsten Koch i spidsen. Det skal generelt se på, om den aktive beskæftigelsesindsats kan laves om.
Bente Sorgenfrey opfordrer Carsten Koch til at lade sig inspirere af anbefalingerne i den nye rapport.
"Det er en foræring. Nu er det dokumenteret, at arbejdsmarkedet har brug for en ny motor i beskæftigelsesindsatsen. Alle skal være med, og der skal styres og koordineres på regionalt niveau. Jobcentrene kan ikke klare opgaven alene inden for kommunegrænsen," tilføjer hun.