Den offentlige sektor skal være mere effektiv og koste mindre, mener direktør i DI Karsten Dybvad. Det var et af hans budskaber i en debat om job og vækst på Folkemødet på i Allinge i dag.

”Når den offentlige sektor bliver for stor – og det er den nu – så bliver den for svær at trække for den private sektor, sagde han.

Formand for FTF, hovedorganisation for 450.000 offentligt og privat ansatte, Bente Sorgenfrey deltog også i debatten sammen med formanden for LO, Harald Børsting og formanden for Danske Regioner, Bent Hansen. Hun sagde, at FTF vil gerne være med at skabe en mere effektiv offentlig sektor og hovedorganisationen kan også acceptere en lave vækst i den offentlige sektor, hvis det skaber flere job i den private sektor.

Alle fire debattører til dagens Folkemøde-arrangement var enige i, at det er nødvendigt med en velfungerende offentlig sektor. Men Karsten Dybvad fra DI skilte sig ud i debatten ved at være den eneste, der ikke mener, der er er brug for finanspolitiske lempelser.  

I debatten fremhævede Bente Sorgenfrey, at den offentlige og private sektor ikke er hinandens modsætninger – de er hinandens forudsætninger. Skal der skabes flere job på det private arbejdsmarked – og det skal der – så er det helt afgørende med en stærk offentlig sektor.

”Den offentlige sektor er ikke en klods om benet på den private sektor. Rammevilkårene for at skabe vækst i det private skal være i orden. Og rammevilkårene er netop, at vi kan få passet vores børn i daginstitutionerne, få god undervisning i skolerne, og at man kan blive lappet sammen, når man er syg”, sagde hun.

Hun opfordrede til, at kommunerne bruger de penge, som er i budgetterne, og hun efterlyste lempelse i finanspolitikken.

Harald Børsting fremhævede behovet for at genskabe tilliden til den danske økonomi, så danskerne begynder at forbruge igen.

"Det er det, der er det afgørende for at skabe vækst", sagde han. 

Karsten Dybvad mener, der er tillid til den danske økonomi, og at der ikke er behov for lempelser. For det første fordi, den offentlige sektor nu er for dyr, og for det andet fordi det ville være et dårligt signal at sende til resten af verden.

”Der er stor tillid til den danske økonomi, det kan blandt andet ses på de lave renter, som er lige du. Der er ingen grund til finanspolitiske lempelser”, sagde han.

Debatten om job og vækst blev holdt i Folkets Hus, som er rammen for FTF, LO, 3F, FOA, HK og Dansk Metals arrangementer på Folkemødet i Allinge. Det sker på Det gamle Posthus, og i morgen er moderniseringen af den offentlige sektor igen på dagsordenen. Margrethe Vestager kommer til morgenmad kl. 9.00, hvor hun stiller op til debat om, hvordan og hvor meget den offentlige sektor skal moderniseres.