Forhandlinger om lønnen for industrien i andre dele af Tyskland ventes at tage udgangspunkt i aftalen i Bayern. Følger de øvrige delstater i sporet, vil lønstigningerne føre til væsentlig større efterspørgsel i Tyskland og dermed skabe vækst ikke kun i Tyskland. Europas motor har et gigantisk overskud på handelsbalancer og er fra adskillige sider – fra EU og senest også USA – blevet opfordret til at skabe større efterspørgsel og få bedre balance på handelsregnskabet.
Før gennembruddet efter seks timers forhandlinger i nat havde IG Metall krævet lønstigninger på 5,5 procent, mens arbejdsgiverne satte grænsen ved 2,3 procent over 13 måneder. Kompromiset blev indgået, da overenskomstperioden blev opdelt i to med en lavere lønstigning i den anden periode.
Det er et fair kompromis, sagde IG Metalls leder, Berthold Huber efter nattens møde ifølge FT.
Formanden for arbejdsgivernes Gesamtmetall, Rainer Dulger, fandt, at aftalen ville give industrien vished for udviklingen, så den kunne planlægge fremtiden. Han roste forhandlerne for at have visioner og optræde fair.
Tysk vækst – Frankrig igen i minus
Tyske lønmodtagere har i store perioder haft nedgang i reallønnen gennem de seneste 15 år. Aftalen vil give en pæn fremgang, da inflationen i EU og Tyskland er i bund.
Aftalen kommer også på et tidspunkt, hvor der igen er vækst i Tyskland. En økonomisk oversigt, der blev offentliggjort i dag, viser, at væksten var på 0,1 procent i første kvartal. I sidste kvartal af 2012 gik økonomien tilbage med 0,7 procent.
Frankrig hører til de lande, der bebrejder Tyskland den hidtidige tilbageholdne økonomiske politik, der lagde op til lave lønstigninger og følgende lav efterspørgsel. Frankrig har hårdt brug for at få rettet op på sin handelsbalance og få øget efterspørgslen i nabolandet. Den franske vækst var negativ i sidste kvartal af 2012 og igen i første kvartal i år. I begge kvartaler var den på minus 0,2 procent. Eksporten gik igen i år tilbage.
Kilde: fagligt.eu
Efter års lave lønstigninger i Tyskland kom der tidligt i morges hul på bylden, da industrien i Bayern indgik en aftale med det tyske metalarbejderforbund, IG Metall, om lønstigninger på 3,4 procent til juli og igen 2,2 procent til maj næste år. Aftalen, der løber over 22 måneder, gælder 3,7 millioner lønmodtagere i industrien i Bayern og dermed store dele af den tyske bilindustri og maskin- og elektronikindustri.