Norsk LO ønsker en syvårig overgangsordning for den fri bevægelighed for kroater, når Kroatien 1. juli bliver medlem af EU- Norge er gennem den særlige EØS-aftale med i EU’s indre marked uden at være medlem af EU og dermed også bundet af EU’s regler for den fri bevægelighed. Når LO ønsker en overgangsordning, skyldes det, at erfaringerne fra tidligere udvidelser i EU viser, at en række borgere fra landene søger til Norge, hvor det er nemt at få arbejde. De nye arbejdssøgende tager imidlertid ofte job til for lave lønninger og dårlige arbejdsforhold end dem, der er aftalt i overenskomster.

Vi beder om en overgangsordning for at få kontrol. Arbejdstagere skal komme hertil under ordentlige løn- og arbejdsforhold og ikke risikere at blive udsat for social dumping, siger næstformand i norsk LO, Tor-Arne Solbakken til Aftenposten.
Norge har gennem de seneste 20 år været en magnet for indvandrere og asylsøgende. Fra blot at have haft et par procent indvandrere i landet, kommer nu over 13 procent fra et andet land. Det har ført til pres på løn- og arbejdsforhold, som Norge har søgt at komme til livs ved at gøre overenskomster almengældende, så de dækker alle, der arbejder på et område.
Asylansøgere skal have ret til at arbejde
Systemet er kommet under pres fra EU, og regeringen agter at lægge sit tredje udspil mod social dumping frem. I LO hedder det, at man er tilfreds med, at regeringen igen kommer med et nyt initiativ mod social dumping. Især hilser LO det velkomment, at regeringen igen vil se på systemet med almengøring af overenskomster, så der ikke kan stilles tvivl ved det.
”Almengøring af overenskomster er det mest effektive middel, når det drejer sig om at sikre udenlandske arbejdstagere anstændige løn- og arbejdsforhold, når de arbejder i Norge,” hedder det i norsk LO.
Norsk LO vedtog samtidig en udtalelse på sin nyligt afholdte kongres, hvor LO kræver en øget indsats mod useriøse arbejdsgivere, der i stigende grad udnytter papirløse arbejdstagere. Det hedder, at ”LO må vise solidarisk støtte til en sårbar gruppe i det norske samfund.”
Norsk LO vil have oprettet et informationscenter for papirløse og stoppe, at asylbørn bliver sendt hjem til krigsområder. Samtidig skal asylansøgere have ret til at arbejde.
Kilde: fagligt.eu