Hvisken i krogene og mundvige, der vender den forkerte vej. Sådan kommer arbejdspladsen hurtigt til at se ud, hvis medarbejderne føler sig forbigået ved forandringer.
Derfor har Arbejdstilsynet og arbejdsmarkedets parter udgivet en ny pjece med 22 råd til, hvordan I som arbejdsplads sikrer det psykiske arbejdsmiljø i forbindelse med forandringer. FTF har været med til at udgive pjecen, og personale- og administrationschef Marianne Heide glæder sig over, at lederne får hjælp til forandringsprocessen.

"Pjecen et godt værktøj, der kan hjælpe lederne med at tænke hele vejen rundt om en forandringsproces. Hvis lederen er velforberedt på de psykiske aspekter af en forandring, så kommer arbejdspladsen lettere i mål med at gennemføre forandringen på den gode samarbejdsdrevne måde," siger hun.
Medarbejderne skal med på råd

Behovet for at sikre det psykiske arbejdsmiljø i forbindelse med forandringer på arbejdspladsen er ikke til at tage fejl af. Det stod klart allerede I efteråret 2012, da FTF undersøgte det psykiske arbejdsmiljø blandt flere af sine forbund.
Ni ud af ti adspurgte deltagere havde i løbet af de seneste to år oplevet negative forandringer på arbejdet. Og halvdelen af dem sagde, at de ikke havde haft indflydelse på forandringerne. Herudover var 24 procent af dem, der havde oplevet forandringer, utilfredse eller meget utilfredse med ledelsens håndtering af forandringerne. Den problemstilling kender Marianne Heide alt for godt.
"Som leder ved man ofte tidligere end medarbejderne, at forandringerne kommer. Det giver lederen et særligt ansvar, for at møde medarbejderne der, hvor DE er og ikke der, hvor hun selv er – så kortslutter processen," siger Marianne Heide.

Hun peger på, at lederen skal give medarbejderne tid til at vænne sig til de nye tiltag.
"Det kræver tid at vænne sig til forandringer. Den overraskelse lederen selv fik, da hun blev præsenteret for en organisationsændring, skal hun give plads til, at medarbejderne også kan tale om. Hun skal ikke haste videre til konkrete løsninger, fordi hun selv er klar til det. I stedet må hun vente på og hjælpe til med,at medarbejderne bliver klar til næste skridt," siger Marianne Heide.
De 22 nye anbefalinger skal hjælpe med at tænke det psykiske arbejdsmiljø ind i forandringsprocessen. Fra planlægning til gennemførelse og forankring. Der skal fokus på det psykiske arbejdsmiljø både i den periode, hvor arbejdspladsen arbejder med forandringen og i den nye situation efter, at forandringen er implementeret.