30.000 stillinger. Så mange job er sparet væk i kommunerne på bare tre år. Det har haft store konsekvenser for den velfærd og service, borgerne møder i børnehaven, på skolen eller på plejehjemmet. For eksempel er antallet af lærere skåret med 10 pct., selv om elevtallet kun er faldet to pct., og i daginstitutionerne er der blevet flere børn pr. pædagog.
Stillingerne er ikke blevet fjernet i de administrative lag af chefer og administratorer. Nej, det er de ”varme hænder” med direkte borgerkontakt, der har holdt for. Derfor er det heller ikke sært, at netop mange af disse grupper som skolelærere, pædagoger osv. frygter en fyreseddel og oplever stress og dårligt psykisk arbejdsmiljø. Sådan som FTF’s store undersøgelser desværre viser med al tydelighed.
De store fyringsrunder har på den måde store menneskelige konsekvenser både for borgerne og ansatte, og jeg mener, at man burde finde besparelserne et andet sted. Ikke mindst ved at slanke bureaukratiet og kontrollen i den offentlige sektor. Alene FTF-grupperne bruger 60 mill. timer om året på dokumentation og kontrol. 60 mill. timer! Selv om der man har talt om afbureaukratisering i flere år, er regler, indberetninger og bøvl ikke mindsket nær nok. En ny undersøgelse viser fx, at sygeplejerskerne bruger mere end halvanden time om dagen på dokumentation – en stigning på 13 pct. i forhold til 2008. Det kan vi ikke være bekendt!
Det er ikke nok med endnu en kampagne om afbureaukratisering. Vi skal ændre hele styringstænkningen i den offentlige sektor. Have skabt mere tillid mellem medarbejdere, ledere og politikere – og mindre kontrol og papirbøvl. Borgerne vil nok også sætte pris på, at medarbejderne bruger tiden på børnene, de svage og de syge frem for på at udfylde skemaer. Man kan ikke bare indføre tillid fra dag til dag. Tillid bygges op over tid – og kræver en fælles forståelse og forpligtelse hele bordet rundt. Derfor er vi i FTF glade for, at regeringen nu har taget initiativ til et bredt samarbejde om modernisering af den offentlige sektor – et samarbejde, hvor regeringen sammen med de faglige organisationer, KL og Danske Regioner skal formulere nogle fælles principper for styring og modernisering af den offentlige sektor.
Der skal også konkret handling til på de offentlige arbejdspladser. Og efter min mening kan man allerede fra i morgen få meget større udbytte af de samarbejdsudvalg med medarbejdere og ledere, der findes overalt. I dag bliver medarbejderne mange steder holdt på afstand af de strategiske beslutninger. Det er synd og skam. Medarbejderne er ikke en del af problemet, men en del af løsningen. Netop medarbejderne kan med deres viden og engagement være med til reelt at skabe en moderne og effektiv offentlig sektor.
Indlægget er bragt i Frederiksborg Amts Avis den 19. december 2012