Den danske produktivitet har udviklet sig sløjt gennem de seneste 10-15 år. Derfor nedsatte regeringen i foråret en Produktivitetskommission, der skal komme med forslag til forbedringer af produktiviteten.
I dag har kommissionen udgivet sit første debatoplæg, "Det handler om velstand og velfærd". Oplægget viser bl.a., hvor meget produktivitetsvæksten betyder for velstanden i Danmark.
Havde vi fx fulgt med Sveriges produktivitet siden midten af 1990erne, kunne de danske lønninger i dag være 20 pct. højere.
Forskellige påvirkninger af produktivitet
Oplægget er også meget åbent overfor, at mange forskellige faktorer påvirker produktiviteten – men at det sidste ende drejer sig om at skabe muligheder og tilskyndelser til, at mennesker kan være kreative ude på arbejdspladserne.
"Produktivitet er helt afgørende for vækst og jobskabelsen i Danmark, og derfor ser vi med stor alvor på de problemer, der er med den danske produktivitetsudvikling. Kommissionen er med dette oplæg kommet godt fra land, og det er positivt, at de har en åben tilgang til, hvordan man forbedrer produktiviteten, siger FTF’s formand Bente Sorgenfrey.
"Det er nemlig helt nødvendigt at tænke i nye baner, hvis vi skal løse det mysterium, som den dårlige produktivitetsudvikling hidtil har været for økonomerne", tilføjer hun.
God lejlighed til at debattere
Som hovedorganisation for 450.000 privat og offentligt ansatte følger FTF arbejdet i kommissionen tæt.
"Hvis Kommissionen bevarer et åbent og fordomsfrit syn på produktiviteten, er der god mulighed for at vi får ny viden, der kan forbedre vækst og beskæftigelse. Vi ser blandt andet meget frem til nye analyser og debat om produktivitetsfremmende forhold som uddannelse, innovation, medarbejdernes engagement samt betydningen af en moderne og effektiv offentlig sektor", slutter Bente Sorgenfrey.
Kommissionen skal arbejde frem til udgangen af 2013 og ledes af professor Peter Birch Sørensen.
Kommissionen afholder den 12. december 2012 en konference om ledelse, motivation og produktivitet i den offentlige sektor.