De europæiske finansmarkeder steg mandag, efter eurozonens finansministre i går enedes om at sikre de spanske banker med 100 milliarder euro (750 milliarder kroner). Aftalen kom i hus, efter ministrene fra de 17 lande og EU var i kontakt med hinanden gennem 2,5 timer. Den blev staks modtaget med tilfredshed rundt omkring i verden. I USA sagde lederen af Den Internationale Valutafond, Christine Lagarde, at IMF ikke deltager i hjælpen, men stiller sig til rådighed, når hjælpen skal omsættes, og det spanske banksystem ændres og udviklingen overvåges.
 
Aftalen skabte også ro på det spanske kapitalmarked, hvor penge ellers er fosset ud af bankerne gennem flere måneder. De spanske statsobligationer steg, men renten på en tiårig obligation var stadig over seks procent. Hvordan den udvikling bliver, er noget af det, som en række iagttagere på finansmarkederne ser frem til med spænding.

Spanien har brug for nye lån på 47,7 milliarder euro inden slutningen af året. Dertil kommer ifølge Reuters andre 15,7 milliarder euro, som de spanske regioner skal bruge til at finansiere lån, der udløber. En cheføkonom i spanske Intermoney, José Carlos Diez, sagde ifølge Reuters til spansk tv i aftes, at de spanske obligationer er tæt på en junkstatus og vil ende i junk.

I den situation er nøglen at se på investorernes reaktioner og se, om kapitalflugten stopper. Hvis processen ikke stopper, bliver der flere problemer med at skaffe kapital, og hvad vi vil se, er et behov for en egentlig redningsplan, der starter så småt, men bliver stor, siger José Carlos Diez.

Unicredits cheføkonom, Erik Nielsen, finder imidlertid, at der nu er taget hånd om tre, spanske problemer, strukturelle svagheder, problemerne i regionerne og endelig bankerne.

Alle samhørighedslande nu støttet
Med Spaniens råb om hjælp til bankerne har alle fire EU-lande, der i 1994 blev omfattet af den nyoprettede samhørighedsfond, nu fået hjælp. Irland, Portugal, Grækenland og Spanien har gennem årene fået milliarder fra den særlige samhørighedsfond plus endnu mere fra strukturfondene.

Spanien modtager i den seneste periode fra 2007-2013 over 35 milliarder euro i støtte. 3,5 milliarder euro kommer fra samhørighedsfonden.

Grækenland har modtaget krisehjælp på 110 milliarder euro siden 2010 og fået nye løfter om yderligere 130 milliarder euro i marts, hvis skæbne dog afhænger af det græske valg på søndag, idet flere partier siger nej til betingelserne for lån. Private investorer har samtidig nedbragt deres udeståender i Grækenland.

Portugal har fået 78 milliarder euro i lån og Irland fik som det første 85 milliarder euro i november 2010 i kriselån.

Kilde: fagligt.eu